Belföld

Novák Katalin férje first gentlemanként is a magyar aranytartalék kezelője maradhat

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2021. december 29. 13:35

Veres István Attila jegybankos munkáját nem érinti, hogy felesége köztársasági elnök lesz. Ismerje meg Magyarország első first gentlemanjét, aki egyébként a magyar aranytartalékot kezeli!

„Veres István az MNB Pénz- és devizapiaci igazgatóságát vezeti. Feladatai ellátására a házastársa jelenlegi vagy jövőbeni tisztsége nincs hatással” – közöltje megkeresésünkre a jegybank. Veres István Attila Novák Katalin államfőjelölt férje, az általa vezetett igazgatóságon keresztül arról kérdeztük, hogy felesége megválasztása után megtartja-e munkáját a Magyar Nemzeti Bankban (MNB).

Azt is szerettük volna megtudni, hogy Veres István Attila Magyarország első first gentlemanjeként fenntart-e majd saját titkárságot, amelyet a törvény – amennyiben közéleti tevékenysége indokolja – lehetővé tesz. Erre a kérdésre nem kaptunk választ, ahogyan arra sem, hogy Veres István a köztársasági elnök házastársaként hogyan képzeli el közéleti szerepét és milyen ügyekkel szeretne kiemelten foglalkozni.

Bár Novák Katalin férje nem tartozik a közéletben legjobban exponált politikus-házastársak közé, a sajtó korábban már foglalkozott vele. A Magyar Narancs 2019-es cikke szerint a közgazdász végzettségű Veres Istvánt Matolcsy György érkezése után, egy nagyobb tisztogatási hullámban elküldték a jegybanktól, azonban – állítólag – Balog Zoltán, az emberi erőforrások akkori minisztere kérésére visszavették, előléptették és fizetésemelést is kapott. Erre az értesülésre is rákérdeztünk Veres Istvánnál, azonban a jegybank válaszában azt írta: „korábbi sajtóértesüléseket ezúttal sem kívánunk kommentálni.” 

Novák Katalin 2019-ben megkapta férje munkahelye, az MNB egyik legrangosabb elismerését, a Popovics-díjat, amely olyan „fiatal szakembereknek” adható, akik „kimagasló színvonalú, előremutató szakmai és tudományos munkájukkal hozzájárulnak az MNB feladatai megvalósításához, szakmai tekintélyének és nemzetközi elismertségének megerősítéséhez.” Novák Katalin ekkoriban államtitkár volt, hogy a jegybank munkájához ez hogyan kapcsolódott, azt a Magyar Narancs nem tudta felfedni. 

A férj, aki az aranytartalékot kezeli

A kormányközeli KESMA alá tartozó Origo 2018-ban úgy jellemezte Veres Istvánt, mint „az ember, aki a magyar aranytartalékot kezeli" (a cikkben arra nem tértek ki, hogy megszólaltatott személy egy kormánypárti politikus házastársa). 

Ebben a 2019-es videóban ugyancsak az aranytartalék témakörében nyilatkozik:

Szerettük volna megtudni, hogy Veres Istvánnak pontosan milyen feladatai vannak az állam aranytartalékával, a gyakorlatban hogyan néz ki a munkája, azonban erre a jegybank válaszában egyetlen szóval sem tért ki. 

Orbán Viktor miniszterelnök az év utolsó, rendhagyó kormányinfóján jelentette be, hogy a Fidesz Novák Katalin akkor még családokért felelős tárca nélküli minisztert jelöli államfőnek. A politikus szinte azonnal közölte, hogy elfogadja a jelölést, majd decemberi hatállyal lemondott miniszteri posztjáról. Az államfőjelölt első körös megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazat szükséges, a Fidesz kétharmados többsége miatt így borítékolható, hogy Magyarország következő köztársasági elnöke Novák Katalin lesz. A parlament még az országgyűlési választások előtt dönt az új államfő személyéről. Amennyiben bejön papírforma, a 44 éves Novák Katalin a magyar történelem legfiatalabb, és első női köztársasági elnöke lesz.

Arról, hogy Novák Katalin élete hogyan változik, hová költözik, milyen fizetés és juttatások járnak új feladatai mellé, korábbi cikkünkben részletesen írtunk.

Nyitókép: Novák Katalin / Facebook

#Belföld#novák katalin#veres istván attila#mnb#jegybank#köztársasági elnök#aranytartalék

Címlapról ajánljuk