Belföld

Novák Katalin elnöki kegyelme, ítélet a Fenyő-gyilkosságban és III. Károly király betegsége – a hét videói

rtl.hurtl.hu

2024. február 10. 15:02

Egyre többen nem értik, hogyan kaphatott kegyelmet K. Endre, a bicskei gyermekotthon volt pedofil igazgatójának falazó férfi. Novák Katalin nem indokolta meg a döntését, ezért a lemondását követelik, és sorra hagyják ott a köztársasági elnököt a tanácsadói. Orbán Viktor alkotmánymódosítást akar az ügyben, de a bántalmazott áldozatok szerint ez nem elég. Ítéletet hirdettek a Fenyő-gyilkosságban, Gyárfás Tamás és Portik Tamás bűnösségét is kimondta első fokon a bíróság. Egy 13 éves lányt gyászolnak szülei, akit kétszer is hazaküldtek az orvosok, nem sokkal később pedig meghalt. És közben áll a bál a Pest megyei orvosi ügyelet miatt. Ismét összegyűjtöttök az – ezúttal igen sűrű hét – legfontosabb videóit. 

Már egy hete, hogy kiderült: a tavalyi pápalátogatás ürügyén 22 kegyelmet osztott ki Novák Katalin, egyebek közt emiatt szabadulhatott a börtönből K. Endre is, a bicskei gyerekotthon pedofil igazgatóját fedező bűntárs. Az igazgatóhelyettest érintő ítélet szerint K. Endrének tudomása volt arról, hogy az igazgató több gyereket is molesztált, és egy hamis vallomást is megírt az egyik gyerek nevében. 

A kegyelmet az igazságügyi miniszternek is jóvá kellett hagynia, aki akkoriban Varga Judit volt – erre Szentpéteri Nagy Richard alkotmányjogász hívta fel az rtl.hu figyelmét

Hogy K. Endre miért kapott kegyelmet, és miért engedik, hogy újra gyerekekkel foglalkozzon, erre egyelőre sem Novák Katalin, sem a kegyelmi kérvényt ellenjegyző Varga Judit nem adott magyarázatot. 

A köztársasági elnök a Sándor-palotában tartott sajtótájékoztatón annyit mondott: undorodik a pedofíliától, majd arra a jogszabályi rendelkezésre hivatkozott, amely alapján az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános. Így természetes, hogy minden kegyelmi döntés a természetétől fogva megosztó és felvet kérdéseket, amelyek adott esetben megválaszolatlanok maradnak – folytatta. 


Pedig előfordult már, hogy Novák Katalin megindokolta a kegyelmi döntését, így megtehetné most is – hangsúlyozta Kádár András jogász, a Helsinki Bizottság társelnöke. Például a Budaházy-ügyben Novák részletes sajtóközleményben magyarázta meg, miért adott 2022 decemberében elnöki kegyelmet a terrorizmus miatt elítélteknek. 


Orbán Viktor alkotmányt módosítana Novák Katalin döntése után: azt akarják elérni, hogy lehetetlen legyen kiskorú sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén kegyelmet gyakorolni. A miniszterelnök a bejelentésekor megosztotta azon személyes meggyőződését is, hogy a pedofil elkövetők számára nincs kegyelem.


Portálunkon és az RTL hírműsoraiban azzal is foglalkoztunk, hogy a kegyelembotrány hogyan érintheti az áldozatokat. A gyerekotthon egyik volt lakója, Pop Mert Julián többször reagált a közösségi médiában az elmúlt napok történéseire, legutóbb például arról írt, hogy az alkotmánymódosítás fontos lépés, de kevés. „A szavak ideje lejárt. Azonnali cselekvésre van szükség” – üzente.

A gyermekotthon volt igazgatójának perében a bántalmazott fiatalokat Gál András képviselte. Az ügyvéd a héten a Reggeliben arról beszélt: a pedofilügy áldozatai megszólalnának, és maguk fejtenék ki véleményüket arról, hogy az igazgatót fedező bűntárs elnöki kegyelmet kapott.


Az igazgatóhelyettes évtizeden át tudott az intézményben zajló bántalmazásokról, a sértettek már 2011-ben is megpróbálták jelezni a gyámhatóságnak és a rendőrségnek, hogy mi történik. A sorozatos szexuális visszaélések ügyét Moskovics Judit oknyomozó riportjaival derítette fel. Egy fiatal lány szerint nyílt titok volt, hogy „János bácsi”, az igazgató szereti a fiatal fiúkat. A Fókusz foglalta össze, hogy kezdődött az ügy, amit már nem lehetett eltussolni.


Novák Katalin kegyelmi döntése széles körben felháborodást váltott ki. Civil szervezetek és ellenzéki pártok követelik a lemondását, és állítólag telefonos közvélemény-kutatással már mérik is, hogy a botrány mennyit rontott a köztársasági elnök és Varga Judit megítélésén. Gundel Takács Gábor távozott az elnöki tanácsadó testületből, és Lackfi János is kilépett, mert nem szeretné tovább állni a „gyűlölet-vihart”. Pénteken Szörényi Levente ugyanígy döntött, otthagyta Novák Katalint a „felé irányuló gyűlöletcunami és feszítsd meg szavalókórus” miatt.

Gyárfás Tamás bűnös elsőfokon

Csütörtökön elsőfokon ítéletet hirdettek a Fenyő-gyilkosságban: a Fővárosi Törvényszék szerint Gyárfás Tamás és Portik Tamás is bűnös Fenyő János megölésében. 26 évvel a gyilkosság után Gyárfás egykori médiavállalkozót és az Úszószövetség volt elnökét 7 év fegyházra, Portikot pedig életfogytig tartó fegyházra ítélték.


Fenyő Jánost 1998-ben ölték meg: a Margit körút és a Margit utca sarkán végzett vele gyilkosa, Jozef Rohác szlovák bérgyilkos, akit a vád szerint Portik Tamás bérelt fel, őt pedig szintén a vád szerint Gyárfás Tamás bízta meg ennek megszervezésével. Gyárfás Tamás és az áldozat között a kilencvenes évek közepére elmérgesedett a viszony. Hatalmi harcot folytattak, és a vádirat szerint 1997-ben Gyárfás elhatározta, hogy a vita lezárására megöleti Fenyőt. A Fókuszban összefoglaltuk a régóta húzódó ügy részleteit.

Megszólalt Sóskút polgármestere az akkumulátorbontóról

„Nem kellett ez a púp a hátunkra” – megszólalt Sóskút polgármestere az akkumulátorbontóról. König Ferenc szerint akárhogy tiltakoznak a helyi lakosok és az ellenzéki pártok, a kormány már eldöntötte, hogy lesz akkumulátorbontó, és kész. Még akkor is, ha a településnek nincs szüksége rá. A polgármester csaknem egyórás interjút adott Híradónknak, ennek teljes, vágatlan verziója megtekinthető videónkban: 


Egyébként Magyarországon eddig még sosem használt rendszert próbálnának ki a Sóskútra tervezett akkumulátorgyárban: az üzemben az országban működő akkugyárakban keletkezett selejtes akkumulátorokból készítene újra eladható terméket a szlovén Andrada cég. A környékbeli települések vezetői szerint ennek több veszélye is van, és ezekre még nem kaptak megnyugtató választ. 

Kétszer is hazaküldték a 13 éves kislányt, meghalt

A háziorvos és az ügyeletes is hazaküldte a 13 éves nagyecsedi kislányt, aki nem sokkal később meghalt. A szülők szerint az orvosok későn vették észre, hogy tüdőgyulladásban szenvedő lányuk állapota mennyire súlyos.  

Nikoletta háziorvosuk tanácsára otthon gyógyult, de fájt a háta, ezért a mátészalkai ügyeletre vitték a szülei. Innen a vizsgálat után hazaküldték őket, de két órával később megint Mátészalkára rohantak, már a gyereksürgősségire. Onnan a nyíregyházi kórházba vitték mentővel a lányt, ahol másnap reggelre meghalt.


A szülők sírva adtak interjút a történtekről. Ferenc és Melinda jogi útra szeretné terelni kislányuk ügyét. 

Hiába hívták az orvosi ügyeletet Pest megyében

Egy szentendrei asszony több mint fél órán át próbált ügyeletes orvost hívni halott apjához, de hiába. És nem ő az egyedüli, aki így járt Pest megyében. Az Országos Mentőszolgálat szerint viszont csak ritkán fordul elő, hogy várnia kell a 1830-as ügyeleti számot hívóknak. A Híradóval azt is közölték, a halottszemle nem sürgős feladat.


Pest megyében megszűnt a háziorvosi ügyeleti pontok 80 százaléka, ami már a betegbiztonságot veszélyezteti az Önkormányzatok Szövetsége szerint. Azt szeretnék, ha a kormány felülvizsgálná a megyében a háziorvosi ügyeleti rendszer átalakítását.


És miután többen hiába hívták a 1830-as ügyeleti számot Pest megyében, vidéki mentésirányítókat vezényelnek a fővárosba, hogy hétvégén fogadják az ügyeleti hívásokat. Emiatt viszont sok érintett a felmondást fontolgatja. „Rámegy az egészségünk, a családunk, az életünk” – mondták a Híradónak.


Késik a csed, a táppénz

Szintén a Híradóban számoltunk be arról, hogy sokaknak hónapokat késik a csed vagy a táppénz. A bérszámfejtők arra panaszkodnak, hogy volt, aki másfél hónapot várt a csecsemőgondozási díjra, más egy hónapot a táppénzre. A Magyar Államkincstár új informatikai felületének bevezetése óta tapasztalják a problémát, az Államkincstár szerint viszont a rendszer megbízhatóan működik.

Nem létező házban élnek fűtés és melegvíz nélkül

Király lesz, aki megveszi – szólt a Reitter Ferenc utcai társasház hirdetése 12 éve. Budapest 13. kerületében wellnesszel felszerelve hirdették ezeket a lakásokat, ám mára katasztrofális lett a társasház állapota. A külsőre teljesen normálisnak tűnő épület jogilag nem is létezik, a lakók fűtés és melegvíz nélkül élnek. Kálváriájukról a Fókusz forgatott.

Rákos III. Károly király 

Daganatos betegségben szenved III. Károly angol király – jelentette be a héten a Buckingham-palota. Azt nem közölték, az uralkodónak milyen rákja van, de azt igen, hogy a kezelést már elkezdték. A király hivatalos feladatait a felesége, a fia és két testvére veheti át.

Küszöbön a harmadik világháború?

Az orosz-ukrán háborúval két éve megint elkezdődött egy hidegháborús időszak, de Izrael és a Hamász háborúja sem csitul. Az évről évre eszkalálódó konfliktusok most elvezethetnek a III. világháború kitöréséig? Politikai elemzőt és külpolitikai szakértőt kérdeztünk.

Hamarosan jön Az ugrás!

Hétfő este elindul az RTL vadonatúj gameshowja, Az ugrás Gundel Takács Gábor műsorvezetésével. Extra videónkban arról beszélt: a versenyhelyzet, a tét és a figyelem nem mindenkire gyakorol jó hatást a beugratós kvízműsorban. Vajon milyen állításoktól rettennek meg a legjobban a játékosok? 


A külföldön forgatott játék rendkívüli izgalmakat tartogat majd a nézők számára, a feszültség minden pillanatban érezhető lesz a stúdióban. Gundel Takács Gábor elmagyarázta a játék menetét. 

Indiában jegyezték el a Fókusz műsorvezetőjét

„Nem posztoltam a gyűrűt, hogy Gál Petrának 36 évesen megkérték a kezét” – fogalmazott a Fókusz műsorvezetője az rtl.hu-nak adott interjúban. Magánéletéről eddig keveset lehetett tudni, most azonban elárulta, hogy eljegyezték egymást indiai származású párjával. Gál Petra beszélt arról is, hogyan hidalják át a nyelvi és a kulturális különbségeket, és hogy képes lenne-e a család miatt háttérbe szorítani újságírói küldetéstudatát


Lovi: A fináléban nekem és Arninak kellett volna állni

Lovi szerint az lett volna a legszebb végjáték, ha az Éden Hotel fináléjába ő és Arni kerülnek be, mindegy is, hogy melyik nővel. Idegesíti, hogy Arni végül nem dobta le a gömböt, és megfelezte a nyereményét Adrival.

#Belföld#bicskei gyermekotthon#pedofília#elnöki kegyelem#novák katalin#k. endre#gyárfás tamás#fenyő-gyilkosság#portik tamás#háziorvos#ügyelet#sóskút#akkumulátorgyár#Az ugrás#gundel takács gábor#Éden Hotel#iii. károly király#ma

Címlapról ajánljuk