Belföld

Novák Katalin megszólalt a pedofilügyben hozott kegyelme ügyében

rtl.hurtl.hu

2024. február 6. 12:15

Novák Katalin köztársasági elnök szerint  minden kegyelmi döntés a természetétől fogva megosztó és felvet kérdéseket, amelyek adott esetben megválaszolatlanok maradnak.

„Undorodom a pedofíliától, az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tartom. Az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is” – így reagált Novák Katalin a nagy felháborodást kavaró kegyelmi döntésére kedden.

A köztársasági elnök Vahagn Hacsaturján örmény államfőt fogadta Budapesten, majd sajtótájékoztatót is tartottak, amin az RTL Híradó stábja is részt vett. Novák Katalin az ATV kérdésére azt mondta: a pedofilok elleni szigorú fellépésnek, a pedofilok nyilvántartásának a bevezetésének ő volt az egyik leghangosabb élharcosa annak idején.

Hozzátette, van egy jogszabályi rendelkezés, amely alapján az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános. Novák ennek megfelelően természetesnek nevezte azt, hogy minden kegyelmi döntés a természetétől fogva megosztó és felvet kérdéseket, amelyek adott esetben megválaszolatlanok maradnak. 

Ez így volt az elmúlt 33 évben, és így van a világ legtöbb országában is

– fogalmazott.

Az ATV kérdése arra is vonatkozott, hogy megbánta-e a kegyelmi kérvény aláírását, megfordult-e a fejében, hogy lemond, valamint kész-e nyilvánosságra hozni döntése indoklását.

Erre azonban Novák Katalin nem válaszolt

Az ügy azután robbant, hogy kiderült: kegyelmet adott a köztársasági elnök a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének, aki fedezni próbálta az egykori pedofil igazgatót. Az RTL Híradó megkérdezte Novák Katalint, miért döntött úgy, hogy az egykori igazgatóhelyettes nemrég börtönbüntetését felfüggeszti. A Sándor-palota Kommunikációs Igazgatósága a következő választ adta: „Novák Katalin elnöksége alatt pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem. A pedofíliával szemben nincs mentség. Akit pedofília miatt ítéltek el, eddig sem kapott és ezután sem kap elnöki kegyelmet. Konkrét kegyelmi ügyekben a harminchárom éves hagyományoknak és a jogszabályoknak megfelelően nem tudunk részletes tájékoztatást adni.”


Az elnöki kegyelem minden állam jogrendjében megtalálható, de csak egészen ritkán szabad alkalmazni, különben csorbulna a bíróságok tekintélye – ezt mondta az rtl.-hu-nak Szentpéteri Nagy Richard alkotmányjogász. Novák Katalin tavaly áprilisi döntését az igazságügyi miniszternek is ellen kellett jegyeznie, akkoriban pedig még Varga Judit vezette a tárcát.

Nyitókép: Novák Katalin köztársasági elnök fogadja Vahagn Hacsaturján örmény köztársasági elnököt az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren 2024. február 6-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI

#Belföld#novák katalin#elnöki kegyelem#bicskei gyermekotthon#pedofil

Címlapról ajánljuk