Belföld

Lassan haladnak a Schadl-Völner ügyről leválasztott nyomozások

rtl.hurtl.hu

2024. január 31. 13:11

A rendőrség két olyan ügyben is nyomozást folytat, amely kapcsolódik a Schadl-Völner-féle korrupciós botrányhoz, ám december közepéig gyanúsítotti kihallgatás nem történt, azt pedig a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árulták el, hogy tanúkat hallgattak-e meg. A fő ügy közben már bírósági szakban jár, néhány vádlott esetében pedig az első fokú ítélet is megszületett. Egyelőre tehát nincs felelőse a végrehajtói kar által kötött gyanús szerződéseknek, valamint annak sem, hogy sokan erős hátszéllel mehettek át jogi vizsgákon. 

A Schadl-Völner botrányhoz kapcsolódóan két ügyben is nyomozást folytat a rendőrség, azonban ezekben december közepéig még senkit sem gyanúsítottak meg – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) rtl.hu-nak küldött válaszából. A rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva további információkat nem árult el, így nem tudni, hogy tanúkihallgatásig eljutottak-e.

A két szálat az ügyészség korábban leválasztotta a vesztegetési ügyről és átadta a rendőrségnek, jelenleg pedig mindkét esetben a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya folytat eljárást. A két ügy:

  • a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar csaknem ötvenezer forintos darabáron kötött szerződést 2500 koronavírus-gyorstesztre a járvány első hullámában. A tesztekre azzal a magán-mentőszolgálattal szerződtek, amelytől Schadl György kék villogót is szerzett az autójára. Az akkori piaci árak alapján is igen drágának tűnő szerződést Völner Pál volt igazságügyi államtitkár hagyta jóvá, a kar részéről pedig a nyomozati iratok alapján a jelenleg is pozíciójában lévő hivatalvezető, Takács Katalin írta alá.
  • A másik ügyben pedig azért nyomoznak, mert a lehallgatási jegyzőkönyvek szerint Schadl György, az MVBK korábbi elnöke többeket is megpróbált átsegíteni egyetemi vizsgákon.
  • A rendőrség tájékoztatása szerint nem indult külön eljárás abban az ügyben, hogy – a nyomozati anyagok szerint – Schadl György megpróbált elmozdítani a pozíciójából egy bírót.


Korábban megírtuk, hogy egy másik végrehajtóval kapcsolatban is nyomozást folytatnak, azonban erről csak annyit tudni, hogy a vidéki irodát működtető végrehajtót már felfüggesztették. A rendőrség azt közölte, hogy az ügyben eddig két tanút hallgattak meg. 

Nyitókép: RTL Híradó   

#Belföld#schadl-völner korrupciós botrány#nyomozás#Országos Rendőr-főkapitányság#covid#magyar bírósági végrehajtói kar

Címlapról ajánljuk