Belföld

Tíz éven belül csaknem minden második magyar orvos túl lesz a nyugdíjkorhatáron

rtl.hurtl.hu

2024. január 29. 17:31

Nincs megfelelő utánpótlás, pedig a társadalom is egyre öregszik, egyre több orvosra lenne szükség.

Tíz éven belül eléri a nyugdíjkorhatárt a magyar orvosok több mint 40 százaléka – írja a G7. Az OECD adatai szerint hazánkban az orvosok 41,7 százaléka 55 éven felüli, sőt, a teljes orvostársadalom közel ötöde nyugdíjasként dolgozik. Különösen lesújtó a helyzet a háziorvosok körében: a Magyar Orvosi Kamara szerint tavaly mindössze öt praxisban dolgozott 30 év alatti fiatal orvos.

A portál szerint nem feltétlenül az a gond, hogy az orvosok betöltik 65. életévüket, hiszen sok orvos dolgozik tovább a nyugdíjkorhatár elérése után, ám az arányok nagyon eltolódtak az idősebbek felé, akik egy ponton majd nem fognak tovább dolgozni, és utánpótlás híján az ellátás további nehézségekbe ütközik.

Szinte egész Európa rosszul áll egyébként, az olaszoknál az orvosok 55,2 százaléka 55 év feletti, hazánk a középmezőnyben van. De a teljes társadalom is öregszik, így egyre több egészségügyi szakemberre lenne szükség, 

Magyarországon azonban nemcsak az orvos kevés, de a lakosság általános egészségi állapota is rendkívül rossz, a kórházi várólisták pedig bizonyos beavatkozásoknál években mérhetők. 

Közben egyre több kórházi osztályt zárnak be a személyi feltételek hiánya miatt, és több mint 700 háziorvosi praxis betöltetlen.

Takács Péter egészségügyi államtitkár ugyanakkor nemrég azt állította, hogy csak ideiglenes intézkedésként zárnak be egészségügyi osztályokat, és nem lesz ellátás nélkül maradó beteg.

Nyitókép (illusztráció): iStock / Getty Images Plus

 

#Belföld#egészségügy#orvos#elöregedés#nyugdíj

Címlapról ajánljuk