Belföld

Direkt36: vannak kórházak, ahol néhány év alatt sokszorosára nőtt a fertőzések száma

rtl.hurtl.hu

2024. február 19. 12:14

A Honvédkórházban 2017 és 2022 között 1841 olyan beteg halálát jelentették, aki fertőzést is elkapott, de csak 19 esetben állapították meg, hogy a fertőzés okozta a halált.

Sokáig titkolták az egészségügyi hatóságok, de hosszas pereskedés után a Direkt36-nak sikerült megszereznie a hivatalos adatokat arról, hogy az egyes kórházak mennyi és milyen típusú fertőzést jelentettek be 2017 és 2022 között. Az oknyomozó szerkesztőség korábban a 2015-2016-os adatokat elemezte, ehhez képest kevés változás történt, vagyis hiába jelentik az intézmények az adatokat, az egészségügyi hatóságok tétlenek, vagy hatástalanok az erőfeszítéseik.

A megszerzett adatok között azok a fertőzések szerepelnek, amelyeket az egyes intézmények bejelentettek a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központnak (NNGYK), azt azonban az NNGYK és más hatóságok is elismerik, hogy a kórházak bejelentési fegyelme laza. Van olyan kórház, amely hat év alatt egyetlen fertőzést sem jelentett, ez azonban a Direkt36 által megkérdezett infektológus, Csilek András szerint is nehezen képzelhető el, a belgyógyászati, sebészeti, tüdőgyógyászati és urológiai osztályokon mindig előfordul fertőzés.

A ceglédi Toldy Ferenc Kórház szinte minden évben a legrosszabbak közt volt az összes fertőzéstípust illetően, és a fertőzések gyakorisága még drasztikusan meg is nőtt 2017 és 2022 között. Az NNGYK adatai szerint 2017 és 2022 között 2026 kórházi fertőzést jelentettek, ebből 801-szer a beteg nem élte túl a kórházi tartózkodást, de a hat év során összesen 11-szer regisztrálta a kórház, hogy a fertőzésnek köze lehetett a beteg halálához. A kórház vezetése már évekkel korábban tisztában volt a hiányosságokkal, melyek okaként jelentésükben elsősorban az elavult infrastruktúrára és szakemberhiányra hivatkoztak.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház is rendre a legproblémásabbak között szerepel több fertőzéstípus tekintetében. A belgyógyászaton valamelyest sikerült visszaszorítani a kórházi fertőzéseket, de több osztályon is többszörösére nőtt a bejelentések száma, az intenzív osztályon a véráramfertőzéses esetek gyakorisága 6 év alatt majdnem háromszorosára ugrott. A neurológián a multirezisztens kórokozók okozta fertőzések száma négyszeresére, a véráramfertőzéseké duplájára nőtt. 6 év alatt 1436 megfertőződött beteg halt meg a kórházban, és 274 esetben regisztrálták, hogy összefügghet a halállal a fertőzés. Az intézmény infrastrukturális problémák mellett szakemberhiánnyal is küzd, saját jelentésük szerint tavaly 447 álláshelyük volt betöltetlen

A Honvédkórházban a legtöbb invazív beavatkozást végző osztályon mindhárom fertőzéstípus előfordulása nőtt, az egyik legkritikusabb osztály a neurológia, ahol a CDI (clostridium difficile baktériumfertőzés) gyakorisága háromszorosára ugrott, az MRK-fertőzések (multirezisztens kórokozók) előfordulása három és félszeresére, a véráramfertőzéseké pedig hétszeresére nőtt 2022-ben 2017-hez képest. Hat év alatt 1841-szer jelentették olyan beteg halálát, aki kórházi fertőzést is elkapott, és 19 esetben találtak összefüggést a beteg halála, valamint a fertőzés között.

A kőbányai Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 2892 kórházi fertőzést regisztrált 2017 és 2022 között, 1366 esetben jelentették, hogy a fertőzést elkapó beteg meghalt. (Egy beteg többféle fertőzést is elkaphat, ezt külön fertőzésként regisztrálják.) A kórház szerint 361 haláleset függött össze a kórházban elkapott fertőzéssel, ez jóval nagyobb, mint más intézményekben. Csilek András szerint ez azért is lehet, mert az egyes intézmények más kritériumok alapján állapítják meg a fertőzés és a halál közötti összefüggést, a gond inkább az, hogy a hatóság nem foglalkozik a kirívó különbséggel és egységes módszertan bevezetésével.

Az Országos Onkológiai Intézet (OOI) az ország egyik legjobban felszerelt szakkórháza, mégis magas a kórházi fertőzések előfordulása. Az intézmény szerint szakmaiatlan a náluk kezelt súlyos rákbetegek fertőzési adatait más kórházakéhoz hasonlítani, noha a Direkt36 osztályok szintjén vizsgálódott, azaz az onkológiai intézetet csak más kórházak onkológiai osztályaival hasonlította össze. Az OOI azonban azt is közölte, hogy kifejezetten magas fertőzési kockázatú invazív beavatkozást is végez, és más kórházaknál alaposabban deríti fel a fertőzéses eseteket.

A cikk kitér arra is, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság szakreferense maga fogalmazott meg lesújtó véleményt az NNGYK kórházi fertőzésekről szóló éves jelentéseiről a tavaly ősszel megrendezett Infekciókontroll és betegbiztonság konferencián: szerinte az intézmények kozmetikázzák számaikat, és a rossz adatminőség nem teszi lehetővé az előrelépést. A kórházak 14 százaléka egyáltalán nem jelent kórházi fertőzéseket, és olyan is akad, amelyik nullás jelentést ad be – mondta.

Nemrég az aktív eutanázia engedélyezéséért küzdő, gyógyíthatatlan beteg Karsai Dániel arról beszélt, hogy a magyar egészségügy minden vele kapcsolatba kerülő ember méltóságát alkotmányellenesen sérti. 

Nyitókép: BSIP/Universal Images Group via Getty Images

#Belföld#egészségügy#kórházi fertőzés#nngyk#kórház

Címlapról ajánljuk