Belföld

Karsai Dániel a magyar egészségügyről: Méltatlan helyzetek tömkelegét éltem át

rtl.hurtl.hu

2024. február 7. 11:41

Az aktív eutanázia engedélyezéséért harcoló Karsai Dániel nemrég kórházba került, az ellátása pedig szerinte rettentő sok kívánni valót hagyott maga után. Úgy véli, a magyar egészségügy minden vele kapcsolatba kerülő ember méltóságát alkotmányellenesen sérti. 

Biztos vagyok benne, hogy Orbán Viktor nem szenvedéspárti, ugyanakkor a magyar egészségügyben eltöltött 12 nap immáron személyes tapasztalatok útján is rávilágítottot engem arra, milyen nagy a gond – írja az aktív eutanázia engedélyezéséért harcoló Karsai Dániel friss Facebook-posztjában.

Karsai a bejegyzésben elmesélte, hogy nemrég „egy makacs fertőzés” miatt kórházba került, ami nagyon legyengítette. Azt írta, „gyógyultan, de legalábbis sokkal jobb állapotban” ment haza, az étkezését hosszú távon elősegítő műtéti beavatkozás is sikeres volt. 

Objektíve a kórházi ellátásom, pedig volt benne magán is, rettentő sok kívánni valót hagyott maga után. Méltatlan helyzetek tömkelegét éltem át, ahogyan az egyik nővér találóan megfogalmazta, mindegy, hogy köz- vagy magánellátás, az egészségügy mindenhol haldoklik

– idézte fel a történteket Karsai.

Hozzátette, az őt segítő orvosok és ápolók és egyéb egészségügyben dolgozók „áldozatos munkájára” nincsenek szavai, de egy sor problémáról számolt be. „Még a magánkórházban is hiánycikk volt a pelenka. Minthogy az engem ellátó osztályon is kóros ápolóhiány van, sokszor hosszú órákra magamra voltam hagyva” – fogalmazott Karsai, hozzátéve, ez az ő esetében különösen megalázó és kiszolgáltatott helyzetet eredményezett.

A tisztába tevés, evés és ivás ritkasága egy dolog. De én már a tabletemet nem tudom nemhogy kézbe venni, de bekapcsolni sem. Így hosszú időre csak bámulhattam magam elé és hallgathattam, hogy a másik kórteremben ki milyen sorozatot néz. És a sor még sokáig folytatható lenne, de nem akarok túl naturális irányba elmenni

– írta. 

Hozzáfűzte azt is, hogy egyébként ő az átlagosnál nagyobb figyelmet kapott, miután szerinte ügyét az egészségügyben dolgozók túlnyomó többsége támogatja. „Egy átlag beteg még sokkal rosszabb helyzetben van” – fogalmazott.

Aki ma bekerül a magyar egészségügybe, a súlyos betegségen messzemenően túllépő méltatlan helyzetbe kerül. A magyar egészségügy minden vele kapcsolatba kerülő ember méltóságát alkotmányellenesen sérti

– fejtette ki Karsai.

Hozzátette, a helyzet azonnali párbeszéd megindítását követeli, melynek első lépése a szakemberhiány megoldása mellett egy önálló egészségügyi minisztérium létrehozása. „Az egészségügyi reformról ugyanis nem beszélgetnék egy rendőrrel. Nem azért, mert hülye. Hanem azért nem amiért az Orvosi Kamara elnökével meg nem beszélgetnék a közbiztonság javításáról” – zárta szavait. 

Mint arról a Híradó is beszámolt, nem lehet népszavazást kiírni az aktív eutanáziáról, miután a Nemzeti Választási Bizottság nem hitelesítette az erről benyújtott kérdéseket. A referendumot a Momentum és a gyógyíthatatlan, ALS nevű betegségben szenvedő alkotmányjogász, Karsai Dániel kezdeményezte, aki tavaly fordult a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, hogy méltósággal fejezhesse be életét.


Nyitókép: RTL

#Belföld#karsai dániel#als#alkotmányjogász#eutanázia#kórházi ellátás#magyar egészségügy#szakemberhiány

Címlapról ajánljuk