Belföld

Fél év alatt tizedével nőtt a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok száma

rtl.hurtl.hu

2024. február 21. 18:03

A 6350 háziorvosi körzetből 861-ben nincs orvos.

Bő tíz százalékkal nőtt az elmúlt fél évben a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok száma – írja a Magyar Hang.

Tavaly júniusban 642 olyan körzet volt Magyarországon, ahol legalább fél éve nem volt orvos, idén februárban már 720 az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) adatai szerint. Borsodban van a legtöbb üres praxis, ott 82 körzetnek nincs orvosa – tízzel többnek, mint fél éve. Pest megyében 61 körzet betöltetlen – ez is tízzel több, mint fél évvel ezelőtt.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatbázisában havi szinten is láthatók az aktuálisan betöltetlen praxisok: eszerint országosan 861 körzetben nincs orvos, miközben januárban még 826 praxis volt betöltetlen, azaz egyetlen hónap alatt 35-tel nőtt a szám. Tavaly februárban 621 praxis volt betöltetlen, 240-nel kevesebb, mint most. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nyilvántartása szerint országszerte 6350 háziorvosi körzet van.

A Magyar Hang a fokozódó háziorvoshiányt részben a háziorvosi ügyeleti rendszer átalakításának tudja be, ami ellen erőteljes szakmai tiltakozás alakult ki a Magyar Orvosi Kamara (MOK) részvételével. A kormány válaszul megszüntette az orvosok kötelező kamarai tagságát, az etikai eljárások lefolytatásának jogát pedig a Belügyminisztériumhoz utalta, a háziorvosokat pedig kötelezték arra, hogy vegyenek részt az új ügyeleti ellátásban akkor is, ha nem szerződtek a mentőszolgálattal.

A friss adatok szerint megalapozottak voltak az aggodalmak, miszerint sok háziorvos inkább elhagyja a pályát, minthogy a kormány által diktált munkafeltételeket elfogadja. Mint korábban írtuk, az orvosok elöregedése is problémát jelent: tíz éven belül több mint 40 százalékuk eléri a nyugdíjkorhatárt, és a teljes orvostársadalom közel ötöde már most is nyugdíjasként dolgozik.

A Híradóban pedig arról számoltunk be, hogy Miskolcon sok körzetben csak helyettesítéssel tudnak biztosítani orvosokat, így csak minden másnap van rendelés.


Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Belföld#egészségügy#háziorvos#orvoshiány#háziorvosi praxis

Címlapról ajánljuk