Belföld

A kormány elnézett egy nullát, 700 ezer Moderna-vakcina helyett csak 70 ezret kaptunk

rtl.hurtl.hu

2023. december 14. 8:15

Vakcinánként több mint 21 ezer forintot fizetettek.

A Telex cikke szerint a 700-800 ezres rendelésből mindössze 72 ezer Moderna-vakcina érkezett az országba. A lap a közbeszerzési eljárás dokumentációjában talált erre vonatkozó adatokat.

Korábban Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a magyar kormány 700-800 ezer Covid elleni vakcinát rendelt a Modernától.

A cikk szerint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) november 21-én indított közbeszerzést, amelyre november 30-ig lehetett ajánlatot tenni, a leírás szerint a pontos mennyiség: 72 727 adag, plusz minimum 27 százalék úgynevezett „árurabattként”. Összesen tehát kicsivel több mint 92 ezer vakcináról van szó. A Telex szerint egyedül a Moderna tett ajánlatot (ami nem meglepő, ugyanis a közbeszerzés kifejezetten a Moderna vakcinájára szólt). A cég kétmilliárdért szállítja a kért mennyiséget, ami azt jelenti, hogy a teljes mennyiséget figyelembe véve vakcinánként mintegy 21650 forintot fizetett a magyar állam.

A Pfizer és a BioNTech egyébként beperelte a magyar államot a megrendelt, de ki nem fizetett vakcinák miatt, erről az RTL Híradója is készített anyagot:


Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Vajda János/MTI

#Belföld#egészségügy#moderna#covid#vakcina

Címlapról ajánljuk