Belföld

Orbán Viktor megtalálta az emberét a Szuverenitásvédelmi Hivatal élére

rtl.hurtl.hu

2023. december 28. 15:12

Lánczi Tamást, a Századvég és a Schmidt Mária-féle XXI. Század Intézet korábbi vezetőjét kérte fel Orbán Viktor a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjének.

Lánczi Tamás politikai elemzőt, az MTVA online igazgatóját kérte fel az újonnan létrejövő Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjének Orbán Viktor – írja a Magyar Nemzet. Lánczi a hírt megerősítette a lapnak, az esküjét várhatóan január közepén Novák Katalin köztársasági elnök előtt teheti le a Sándor-palotában.

Lánczi Tamás korábban a Századvég és a Schmidt Mária-féle XXI. Század Intézetet is igazgatta, illetve főszerkesztője volt a Figyelő című lapnak is – írja a Népszava.

A kormánytöbbség december 12-én szavazta meg a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvényjavaslatot, amely szerint „elemző, értékelő, javaslattevő és vizsgálati tevékenységet folytató, autonóm államigazgatási szervként létrehozzák a Szuverenitásvédelmi Hivatalt”, amely az állami, társadalmi és politikai döntéshozatali folyamatokba való külföldi beavatkozásokat, valamint a választási folyamatok befolyásolására irányuló, külföldről támogatott hivatott vizsgálni elméletileg.

Korábban az USA kormánya is kritizálta a törvényt, amely ellen több független médium közös közleményben állt ki. Orbán Viktor viszont a minap arról beszélt: önfeljelentésnek veszi, ha a szuverenitásvédelmi törvényt kritizálják, mivel azt csak az támadja, aki külföldről kap pénzt.

Lánczi a megbízását hat évre kapja és az országgyűlési képviselőkkel azonos mentelmi jog illetheti meg, amit csak kétharmados parlamenti többséggel lehet felfüggeszteni. A megbízáshoz havi 5 milliós fizetés jár majd.


Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

#Belföld#lánczi tamás#szuverenitásvédelmi hivatal#orbán viktor#kinevezés

Címlapról ajánljuk