Belföld

Simán megszavazta a Fidesz a budapesti választási rendszer átalakítását

rtl.hurtl.hu

2023. december 12. 18:03

Megszavazta a kormánypárti többség a fővárosi választási rendszer átalakítását, a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrehozását és az alaptörvény 12. módosítását is.

135 igen szavazattal a parlament elfogadta a budapesti választási rendszer átalakításáról szóló javaslatot.

A Mi Hazánk által kezdeményezett törvénymódosítással – amit a Fidesz felkarolt – átalakítják a fővárosi választási rendszert, így már a jövő évi önkormányzati választáson visszatérnek Budapesten a 2014 előtti szabályozáshoz, és nem a kerületi polgármesterek kerülnének be a Fővárosi Közgyűlésbe, hanem 32, listán választott képviselő. A Mi Hazánk tartózkodott a szavazáson.

Elfogadták az alaptörvény tizenkettedik módosítását is, amelynek értelmében az ország alkotmányos önazonosságának védelme érdekében egy független szerv jön létre. Az alkotmánymódosítással lehetővé válik az is, hogy a kormány törvény helyett kormányrendeletben szabályozza a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjainak alapvető jogait és kötelezettségeit. Megszavazták a kormány november közepén benyújtott javaslatát, amellyel gyakorlatilag betiltják a honvédségi szakszervezeteket.

A nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvényjavaslat „elemző, értékelő, javaslattevő és vizsgálati tevékenységet folytató, autonóm államigazgatási szervként létrehozta a Szuverenitásvédelmi Hivatalt”, amely az állami, társadalmi és politikai döntéshozatali folyamatokba való külföldi beavatkozásokat, valamint a választási folyamatok befolyásolására irányuló, külföldről támogatott hivatott vizsgálni elméletileg.

Arról, hogy milyen hatáskörei lesznek az SZVH-nak, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt/MTI

#Belföld#szuverenitás#hatóság#budapest#választási rendszer#módosítás#Híradó

Címlapról ajánljuk