Belföld

Cáfolja a MÁV, hogy a szabadkai vonal újraindítása okozza a lajosmizsei vonatok zsúfoltságát

rtl.hurtl.hu

2023. november 29. 15:47

A vasúttársaság szerint azért sem igaz, amit Vitézy Dávid állít, mert nincsenek pályára dedikált járművek.

A Szeged-Szabadka közötti személyforgalom újraindulásától függetlenül került el a lajosmizsei vonalról a 416 015 pályaszámú motorvonat – reagált Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár Facebook-bejegyzésére a MÁV.

Mint arról kedden beszámoltunk, Vitézy szerint olyannyira nincs üzemképes dízel járműve a vasúttársaságnak, hogy a lajosmizsei elővárosi vonalról vittek el egy motorvonatot az újranyitott Szeged-Szabadka vonalra, elviselhetetlenre növelve ezzel a zsúfoltságot.

A MÁV előbb közleményt adott ki erre reagálva, amely szerint „fake news”, hogy a lajosmizsei vonalon kocsihiány miatti zsúfoltság alakult volna ki, és valójában a Szeged-Szabadka vonalra egyetlen járművet sem vezényeltek át a lajosmizsei vonalról, az ott kialakult átmeneti zsúfoltság oka az, hogy a térségben a közelmúltban több jármű is balesetezett.

Vitézy ugyanakkor kitartott állítása mellett, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a Szeged-Szabadka vonalon közlekedő 416 015 pályaszámú motorvonat múlt héten, és a hónap nagy részében még a Budapest-Lajosmizse vonalon szállította az utasokat.

Megkérdeztük a MÁV-ot arról, hogy közleményük értelmében elmondható-e, hogy a lajosmizsei vonalon tapasztalható zsúfoltságot az sem enyhítette volna, ha a 416 015 pályaszámú motorvonat ott közlekedett volna tovább?

Erre a vasúttársaság úgy reagált, hogy nincsenek pályára dedikált járművek, a 416 015-ös számú is számos helyen teljesített szolgálatot az elmúlt hetekben Kiskunfélegyházától Hódmezővásárhelyen át Kecskemétig, vagy épp Szolnokig. Megismételték, hogy a lajosmizsei vonalon jelentkező átmeneti kapacitáshiányt nem a járművek szokásos forgatása, hanem járműmeghibásodás okozta.

A kettő között nincsen összefüggés, ettől természetesen még sajnálatos és az érintett utasok elnézését kérjük miatta

– írták.

Nyitókép (illusztráció): MTVA/Bizományosi: Róka László

#Belföld#máv#Szabadka#lajosmizse#vitézy dávid#vasút

Címlapról ajánljuk