Belföld

Kivételeztek egy befolyásos család gyerekével, kirúgták a vizsgálatot indító tanárt a Corvinusról

rtl.hurtl.hu

2023. október 24. 19:08

Az egyetem indoklása szerint azért döntöttek az elbocsátás mellett, mert a tanár nem működött együtt egy eljárásban. Ádám Zoltán ezt tagadja.

Azonnali hatállyal elbocsátotta a Corvinus egyetem Ádám Zoltánt, aki idén év elején etikai vizsgálatokat kezdeményezett azután, hogy egy befolyásos családból származó hallgatója annak ellenére vizsgázhatott le (a többiektől elkülönítve, egy kifejezetten neki készített vizsgasor alapján tehetett vizsgát) az egyik tantárgyból, hogy előzőleg nem teljesítette a félév során előírt tantárgyi követelményeket, számolt be a Telex.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a diák szülei a Mol nagy részvényesei között vannak. Ez azért aggályos, mert a Corvinust fenntartó alapítvány vezetője Hernádi Zsolt Mol-vezér, az alapítvány vagyonának nagy részét pedig Mol-részvények adják.

Ádám Zoltán a Telexnek megerősítette, hogy kedden elbocsátotta a Corvinus, rendkívüli felmondással. Az egyetem indoklása szerint azért döntöttek az elbocsátás mellett, mert Ádám szerintük nem működött együtt egy az egyetem által az etikai eljárásokkal összefüggésben indított eljárás során, és nem küldött át bizonyos emaileket. Ádám ezt vitatja, szerinte együttműködő volt. Az elbocsátás indoklásában az is szerepel, hogy az egyetem döntéshozói szerint Ádám nem megfelelő hangnemet használt egyes vezetőkkel szemben, és igyekezett lejáratni az egyetem vezetését az egyetemi nyilvánosság előtt. Ádám Zoltán ezeket is vitatja. 

Az ügyben érintett, de meg nem nevezett hallgató nem írt megfelelő számú kvízt a szorgalmi időszakban, a beadandókkal pedig szintén nem szerzett elég pontot, ezért egyáltalán nem vizsgázhatott volna le az egyik tantárgyból, így azt a következő évben újra fel kellett volna vennie.

Csakhogy amikor mindez kiderült, a hallgató anyja személyesen ment be az egyetemre Ádám Zoltánhoz, akivel elmondása szerint rossz hangulatú beszélgetést folytatott. Ebben az érintett diákot tanító Ádám az egyetemi szabályzatra és a tantárgyi adatlapra hivatkozva azzal érvelt, hogy nem tehet kivételt. A hallgató anyja az egyetem vezetőihez fordult, végül az egyetem vezetői – Ádámék ellenkezése ellenére – levizsgáztatták a diákot külön keretek között.

A történtek miatt Ádám a Corvinus három vezetőjével, köztük Takáts Előd akkori rektorral szemben etikai vizsgálatot kezdeményezett. Ennek végén, első fokon elmarasztalta őket az etikai bizottság, 

másodfokon viszont az általános rektorhelyettes illetve az egyetemet fenntartó alapítvány Hernádi Zsolt Mol-vezér által irányított kuratóriuma felmentő döntéseket hozott.

Az ügyet kirobbantó Ádám Zoltán a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) támogatásával mindhárom etikai ügyben felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Törvényszéken. A Corvinus kétszáz munkatársa nyilvános petícióban biztosította támogatásáról, és kiállt mellette az egyetemi szakszervezet is.

Nyitókép: Nagy Zoltán / MTVA / MTI

#Belföld#corvinus egyetem#hernádi zsolt#felsőoktatás#vizsga#mol

Címlapról ajánljuk