Belföld

Corvinus-vizsgabotrány: elmarasztalták, majd mégis felmentették a lemondott rektort

rtl.hurtl.hu

2023. július 5. 7:47

Február végén etikai eljárás indult a Budapesti Corvinus Egyetem több munkatársa ellen, miután elkülönítve, saját feladatokkal vizsgázhatott egy diák, akinek a szülei a Mol nagy részvényesei között vannak. Takáts Előd rektort másodfokon felmentették a felelősség alól. 

Lezárult a harmadik etikai vizsgálat is a Budapesti Corvinus Egyetemen a februárban nyilvánosságra került vizsgabotrány ügyében. Takáts Elődöt, az egyetem időközben lemondott rektorát első fokon elmarasztaltak, másodfokon felmentettek, de folyamatban van egy negyedik vizsgálat egy másik intézményi vezető ellen is – tudta meg a hvg.hu.

Mint arról beszámoltunk, idén február végén etikai eljárás indult a Budapesti Corvinus Egyetem több munkatársa ellen, miután a gyanú szerint

elkülönítve, saját feladatokkal vizsgázhatott egy diák, akinek a szülei a Mol nagy részvényesei között vannak.

Utóbbi azért aggályos, mert mint ismert, a Corvinust fenntartó alapítvány vezetője Hernádi Zsolt Mol-vezér, az alapítvány vagyonának nagy részét pedig Mol-részvények adják. Az eljárásokat Ádám Zoltán, a Corvinus Közgazdasági Intézetének docense kezdeményezte, mert tudomására jutott, hogy a téli vizsgaidőszakban „az egyik hallgató a többiektől fizikailag elkülönítve, egy kifejezetten neki készített vizsgasor alapján tehetett (sikeres) vizsgát”.

Mindezt úgy, hogy a hatályos szabályok alapján elégtelent érdemelt volna a tárgyból, vagyis bukásra állt. A vádak szerint a szülők pedig személyesen és emailben is próbáltak nyomást gyakorolni és közbenjárni az egyetem vezetőinél, hogy a gyerekük kaphasson még egy lehetőséget. A lap információi szerint nemrég jogerősen is lezárult a vizsgabotrány után indult eljárás, amely

első fokon megállapította Takáts Előd, az egyetem legmagasabb rangú vezetőjének felelősségét, azonban a másodfokú eljárás – amelyben más egyetemi vezetők vettek részt – felmentette az egykori rektort.

Mindez azt jelenti, hogy pontosan ugyanazon eredmény született, mint a másik két belső vizsgálatnál. A lap megjegyzi, korábban az egyik felmentés annak ellenére történt, hogy a másodfokú határozat is megállapította: az oktató megsértette az Etikai Kódex előírásait, hiszen a teljesítményértékelés során megvalósult a megkülönböztetés.

Az ügy friss fejleménye, hogy nemrégiben a Corvinus figyelmeztetésben részesítette az etikai eljárásokat kezdeményező Ádám Zoltánt, mert kiszivárogtak az ügyről beszámoló levelei egy zárt Facebook-csoportból. A hvg.hu ügyre rálátó forrásai szerint ha a figyelmeztetés munkajogi szempontból ugyan nem is, egyfajta presszióként mégis értelmezhető. A lap szerint a rektor távozásában a vizsgabotrány is szerepet játszhatott.

Nyitókép: Szállodahajók a Dunán és turistabuszok a Salkaházi Sára rakparton. Háttérben a Budapesti Corvinus Egyetem épülete. Nagy Zoltán / MTVA / Bizományosi

 

#Belföld#corvinus egyetem#vizsga#rektor#felmentés

Címlapról ajánljuk