Belföld

Nyílt levélben állnak ki a kirúgott Ádám Zoltán mellett a Corvinus Közgazdaságtan Intézetének oktatói

rtl.hurtl.hu

2023. december 8. 15:07

Húsz oktató írta alá a nyilatkozatot, amelyben Ádám Zoltán azonnali visszavételét követelik az egyetemre. Az oktatót azután bocsátották el, hogy etikai vizsgálatot kezdeményezett, miután szerinte kivételeztek egy befolyásos család gyerekével.

„Szolidaritást vállalunk Ádám Zoltán kollégánkkal és követeljük visszavételét az egyetemre!” – így kezdődik az a nyilatkozat, amelyben a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtan Intézetének munkatársai állnak ki az elbocsátott oktató mellett.

Mint megírtuk, nemrégiben munkaügyi pert indított a Corvinus Egyetemmel szemben az intézmény volt docense, Ádám Zoltán, akit azután rúgtak ki, hogy etikai vizsgálatot kezdeményezett, mert az egyik diák elkülönítve, külön vizsgasort kitöltve teljesíthetett egy tárgyat. Ezt megelőzően a diák gazdag, befolyásos szülei az egyetem vezetésénél panaszkodtak arra, hogy Ádám és kollégái nem engedték levizsgázni gyereküket a tárgyból, amelyből nem teljesítette az előírt követelményeket.


A hvg.hu cikke szerint a mostani nyilatkozatot húszan írták alá. Az aláírok szerint Ádám Zoltán közösségük megbecsült tagja volt, mind oktatási, mind kutatási teljesítménye minden szempontból megfelelt az egyetemi elvárásoknak, elbocsátását komoly veszteségként értékelik.

Nem lehet egy oktatót két email el nem küldéséért és „cinikusnak” minősített szóhasználatért azonnali hatállyal elküldeni. Ez méltatlan, igazságtalan és félelemkeltő

– áll a nyilvános levélben.

A levél aláírói hozzáteszik, hogy elfogadhatatlannak tartják Ádám Zoltán elbocsátását, ami rombolja a Corvinus jó hírét. Így békés megoldásra kérték az intézmény vezetését, aminek szerintük része kell legyen a kirúgott oktató azonnali visszahelyezése az egyetemre, valamint egy nyilvános nyilatkozat és akcióterv kidolgozása is „az egyetemi munkakörnyezet minőségét és az intézmény hírnevét romboló légkör javítása érdekében”

Mint arról a Híradóban beszámoltunk, a Corvinus hallgatói demonstráción követelték, hogy az egyetem hozza nyilvánosságra az üggyel kapcsolatos jegyzőkönyveket.


Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#ádám zoltán#corvinus egyetem#kirúgott oktató#nyílt levél

Címlapról ajánljuk