Belföld

Corvinus-vizsgabotrány: körlevélben mentegetőzik az egyetem

rtl.hurtl.hu

2023. október 27. 21:57

Kiszivárgott egy körlevél, amit a Corvinus Egyetem vezetése a hallgatóknak küldött azután, hogy kirúgták azt az oktatót, aki etikai eljárást kezdeményezett egy befolyásos család gyermekének szabálytalan vizsgáztatása miatt.

„Az egyetem vezetése elfogadhatatlannak tartja, hogy ártatlan diákokat tesznek ki alaptalan vádaknak, és elkötelezett, hogy ne engedjen a nyomásnak, amit a sajtón keresztül gyakorolnak érdekelt felek” – áll a hvg.hu birtokába jutott körlevélben, amit a Corvinus Egyetem küldött ki a hallgatóknak azután, hogy kirúgták azt az oktatót, aki etikai eljárást indított egy kivételezett diák vizsgája miatt.

Az ügy előzménye, hogy Ádám Zoltán egyetemi docens az év elején kezdeményezett etikai vizsgálatokat, mert egy befolyásos családból származó hallgatója annak ellenére vizsgázhatott le az egyik tantárgyból, hogy előzőleg nem teljesítette a félév során előírt tantárgyi követelményeket. 

A diák emellett a többiektől külön, egy kifejezetten neki készített vizsgasor alapján teljesíthette a tárgyat.

A lap szerint a diákoknak angol nyelven írt emailben most azt írják: „az ügy összetett, több szála van, és sajnos csak szigorú jogi keretek között lehet róla beszélni”. Az ő verziójuk szerint a kirúgott tanár 

úgy próbálja megoldani belső konfliktusait, hogy nyomást gyakorol a sajtón keresztül, aminek eredményeképpen több ártatlan diákot rágalmak érték diáktársaik részéről a közösségi médiában és privát üzenetekben, ami súlyos pszichológiai károkat okozott az érintett diákokban.

Állítják, az elbocsátásnak nincs köze az etikai eljárás megindításához, hanem annak hátterében az áll, hogy az oktató nem működött együtt az egyetemmel. A levélben még azt is írják, hogy a sajtóban megjelent híradások pontatlanok, és „kárt okoznak az egyetem jó hírének, valamint ártanak a közösségnek."

A Corvinus oktatói közös állásfoglalásukban szégyennek nevezik az egyetemi vezetés döntését és követelik Ádám Zoltán azonnali visszavételét. Pénteken az Akadémiai Dolgozók Fóruma is megszólalt az ügyben: szerintük az oktatót pusztán azért bocsátották el, mert tisztességesen akarta végezni a munkáját. „Ez maga a megfélemlítés, maga a terror” – mondta a kedden rendkívüli felmondással elküldött tanár az RTL Híradónak:


Nyitókép: Nagy Zoltán / MTVA / Bizományosi

#Belföld#corvinus egyetem#ádám zoltán#kirúgott tanár#etikai vizsgálat#kiszivárgott#levelezés

Címlapról ajánljuk