Belföld

Az akadémiai dolgozók kiállnak az elbocsátott corvinusos oktató mellett

rtl.hurtl.hu

2023. október 27. 19:25

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma szerint Ádám Zoltánt azért bocsátotta el a Corvinus Egyetem, mert tisztességesen akarta végezni a munkáját.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma szolidaritását fejezi ki a Corvinus Egyetem elbocsátott oktatójával, Ádám Zoltánnal, és csatlakozik ahhoz a több tucat egyetemi dolgozóhoz, akik 2023. október 26-i fórumukon azt követelték, hogy vegyék vissza állásába – közölte a szervezet a Facebookon.

Ádám Zoltánt egyetemi docens az év elején kezdeményezett etikai vizsgálatokat, mert egy befolyásos családból származó hallgatója annak ellenére vizsgázhatott le az egyik tantárgyból, hogy előzőleg nem teljesítette a félév során előírt tantárgyi követelményeket. Ráadásul a diák a többiektől külön, egy kifejezetten neki készített vizsgasor alapján tehetett vizsgát.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma szerint az oktatót azért bocsátotta el az egyetem, mert tisztességesen akarta végezni a munkáját, és nem akart egy befolyásos ember gyerekének előnyöket nyújtani a vizsgák során. A szervezet úgy véli, itthon és a nemzetközi akadémiai világban is szégyent hoz az egyetemre, hogy az etikai visszaélés feltáróját bocsátják el.

„Ahhoz, hogy a magyar diákok, a magyar közvélemény és az európai kutatótársak újra megbízzanak a magyar intézményekben, mindannyiunk munkája szükséges. Az egyetemi, kutatói és hallgatói közösségeknek közösen kell fellépniük a tudomány szabadságáért és autonómiájáért” – írták.

Ez maga a megfélemlítés, maga a terror – mondta a Corvinusról kedden rendkívüli felmondással elküldött tanár az RTL Híradónak:


Nyitókép: MTVA/Bizományosi/Nagy Zoltán

#Belföld#akadémiai dolgozók fóruma#corvinus egyetem#ádám zoltán#elbocsátás

Címlapról ajánljuk