Belföld

Karácsony Gergely: Az állam ma részvénytársaság, de Budapest köztársaság, és az is marad

rtl.hurtl.hu

2023. október 23. 12:12

Orbán Viktor idén is vidéken, ezúttal Veszprémben beszélt, kordonok mögött, az ellenzéki pártok egy-egy rendezvénnyel letudták a nemzeti ünnepet. A Momentum azért akciózott a Karmelita előtti kordonnál és Veszprémben, délután pedig diák- és tanárszervezetek, civilek tüntettek majd több ezren a fővárossal közösen ünnepeltek. A rendezvény véget ért, ezzel közvetítésünk is befejeződött.

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 23. - 12:04

Az ünnep, amikor megütötték Ungváry Krisztiánt

Ebben a videóban felidézzük azt a 7 évvel ezelőtti ünnepet, amikor  Orbán Viktor beszéde alatt többször is dulakodás tört ki a Kossuth téren. Ungváry Krisztián történészt, aki sípolással fejezte ki véleményét, úgy arcon vágták, hogy felszakadt a szemöldöke. Egy férfi az RTL Híradó stábjára is rátámadt. 

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 23. - 11:58

KDNP: a forradalmárok lelkületével kell kiállni ma is a magyarok jogaiért és érdekeiért

A magyar forradalmárok szívében és lelkében 1956-ban mindennél erősebben élt a szabadság iránti vágy, az ő lelkületükkel és akaratukkal kell ma is kiállni a magyarok jogaiért és érdekeiért – írta a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Simicskó István az 1956-os forradalom kitörésének évfordulója alkalmából úgy fogalmazott: a világ egyik legnagyobb, akkoriban fél Európát megszállva tartó hadseregével szembeszállni nem sok jót ígért 1956-ban, mégis, a magyar forradalmárok szívében és lelkében mindennél erősebben élt a szabadság iránti vágy. Összekapaszkodtak és a kilátástalannak hitt harcot is vállalva csodát alkottak.

„Egy kis ország Európa közepén megmutatta a világnak, hogy igenis dacolni lehet és meg lehet mutatni a megszálló hadaknak és kommunista kiszolgálóiknak, hogy Magyarország nem lehajtott fejjel nézi a saját sorsát, hanem bátran, valamint büszkén áll ki a függetlenségéért, szuverenitásáért, és a magyar nép mindenki számára egyértelművé tette, hogy a saját útját akarja járni” – tette hozzá a frakcióvezető.

Kiemelte, ezzel a lelkülettel és akarattal kell ma is, az állandóan változó környezetben kiállni önmagunkért, a magyarok jogaiért és érdekeiért.

„Egy békés, kiszámítható és rendezett jövőért kell küzdenünk, hogy az utánunk jövő nemzedékek is tovább vihessék a lángot, amelyet a pesti srácok lobbantottak fel a legnagyobb elnyomás évtizedeiben” – zárta sorait Simicskó István.

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 23. - 11:54

Jobbik-elnök: 1956 az ország valódi szelleme, mi vagyunk a forradalom örökösei

1956 szelleme a valódi természete kell hogy legyen ennek az országnak – jelentette ki a Jobbik-Konzervatívok elnöke a párt hétfői budapesti megemlékezésén. Gyöngyösi Márton a pártját a forradalom szellemi örökösének nevezte, mondván, két évtizeddel ezelőtti megalakulásukkor Pongrátz Gergely szabadságharcos nekik adta át '56 lyukas zászlaját.

„Nekünk az a küldetésünk, hogy folytassuk a munkát, folytassuk a kommunistákkal szembeni ellenállás megszervezését, és egy nap ledöntsük ezt a hazug rendszert, és végre megtegyük azt, amit 1990-ben Magyarország sajnos elmulasztott; ez pedig a rendszer fenntartóinak és a moszkvai parancsok végrehajtóinak elszámoltatása” – közölte az ellenzéki politikus.

 A Jobbik-Konzervatívok elnöke arról beszélt a forradalomban és utána mutatott kiállásáért 18 évesen kivégzett Mansfeld Péter fővárosi emlékművénél: a fiatal hős kiállása, meg nem alkuvása és bátorsága az utókor szemében a magyar ifjúság szimbólumává vált, ahogy annak a jelképévé is, ahogyan a kommunista terror megpróbálta ezt a nemzedéket megtörni.

Hozzátette, mindez erős jelképe annak, „ahogy a népeket rabságba taszító diktatúrák a fiataljaikkal bánnak”, hiszen „a fiatalság a legnagyobb veszedelem, ami az önkényuralmi rendszerekre leselkedik”a maga bátorságával, szókimondásával, szabadság iránti lelkesedésével, ami szöges ellentétben áll és lesz e rendszerek alapjával, „az alávetett, hajlongó tömegek félelmével”.

A fiatalok nélkül nincsen valódi ellenállás semmilyen elnyomó rendszerrel szemben – hangsúlyozta Gyöngyösi Márton.

Jobbik-elnök: 1956 az ország valódi szelleme, mi vagyunk a forradalom örökösei
Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke és Potocskáné Kőrösi Anita elnökhelyettes koszorúz a párt ünnepi megemlékezésén az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulóján a II. kerületi Mansfeld Péter parkban 2023. október 23-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

„Budapesten ismét olyan kormány dirigál, amely az ukázokat Moszkvából kapja, amelynek vezére éppen olyan zavarban van a Kreml urának jelenlétében, mint annak idején Kádár János a brezsnyevi csók után, és azt látjuk, hogy a kormány éppen úgy áll a fiatalokhoz, mint annak idején kommunista elődei” – fogalmazott.

Az ellenzéki párt elnöke azt mondta: „a fideszes bolsevikok rendszere” egy magyar fiatalnak „bezáruló határokat, egyre fogyatkozó tanulási lehetőségeket, nevetséges béreket, no meg ócska orosz propagandát” kínál, érvényesülni, a kiváltságokkal élni pedig azok tudnak, akik megalkusznak vele. (MTI)

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 23. - 11:48

Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulóján, hétfő délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.

A zászlót a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar, a 32. testőr ezred, a Gróf Nádasdy Ferenc huszárosztály és a nemzeti lovas díszegység.

A Parlament főlépcsőjének két oldalán az ablakokban 1956-os lyukas zászlók lengtek.

Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt
Fotó: MTI/Bruzák Noémi
7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 23. - 11:01

Vérvörös festékkel öntötték le a Karmelita kordonjait

A Momentum Mozgalom politikusai szerint Orbán Viktor újra elárulta és szembeköpte 1956 hősinek emlékét azzal, hogy Putyinnal mosolyog és fotózkodik.

Vörös festékkel öntötték le momentumos politikusok a Karmelita-kolostornál lévő kordont, ami idén már többször is megpróbáltak elbontani. Volt, amikor a rendőrök könnygázt is bevetettek ellenzéki képviselők és az oktatás helyzete miatt tiltakozó tanárok és diákok ellen:

7 hónappal ezelőttrtl.hu2023. október 22. - 17:31

Kordonokkal és biztonságiakkal készülnek Orbán Viktor ünnepi beszédére a veszprémi várban

Egy térnél feljebb a turistákat sem engedik be.

„Már az Óváros téren kordonok állták az utam és a biztonsági szolgálat (elég sokan óvják már a helyszínt) egyik embere közölte velem, most nem mehetek fel a várba” – írta Katanics Sándor veszprémi önkormányzati képviselő a Facebookon (a posztot a Telex vette észre).

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#október 23.#nemzeti ünnep#kormány#ellenzék#pártok#civilek#orbán viktor

Címlapról ajánljuk