Belföld

Lengyelországban elbukott a magyar mintára tartott népszavazás

rtl.hurtl.hu

2023. október 16. 8:11

Érvénytelen lehet a lengyel parlamenti választásokkal egy időben szervezett népszavazás eredménye.

Az exit poll szerint a szavazásra jogosultak 40 százaléka vett részt a lengyel parlamenti választásokkal egy időben szervezett népszavazáson, így érvénytelen lesz. A népszavazás akkor lenne érvényes, ha a szavazásra jogosultak több mint fele venne részt rajta.

Az Ipsos közvéleménykutató által a választóhelyiségeket elhagyók körében végzett felmérés szerint a részvételi arány 40 százalékos lett a népszavazáson, miközben a parlamenti választásokon rekordmagas, 72,9 százalékos lett. A választáson az első exit poll szerint a Jog és Igazságosság (PiS) vezet, de összejöhet az ellenzéki koalíció

Magyar mintás népszavazás

A népszavazást a PiS kezdeményezte. A referendumon az állami vagyon privatizációjáról, a nyugdíjkorhatár megemeléséről, a fehérorosz határon emelt acélkerítés lebontásáról és a menedékkérők elosztásáról szóló uniós javaslatról kérdezi a választókat a lengyel kormánypárt.

Ahogy azt az rtl.hu-nak a lengyel választás előtt Bartha Dániel külpolitikai szakértő elmondta, „ez is természetesen magyar mintára született, és ezt a kormánypárt nem is titkolja”, hozzátéve, hogy a népszavazás mögötti igazi szándék az, hogy a kevésbé aktív, de alapvetően kormánypárti szavazók és a bizonytalanok is részt vegyenek a választáson.

Nyitókép: Donald Tusk, a fő lengyel ellenzéki erő, a Civil Platform (PO) párt elnöke integet a lengyel parlamenti választások eredményváróján Varsóban 2023. október 15-én. Fotó:MTI/EPA/PAP/Piotr Nowak

#Belföld#lengyelország#népszavazás

Címlapról ajánljuk