Belföld

A BKV-nál „szóba sem jöhetnek” Fülöp-szigeteki sofőrök

rtl.hurtl.hu

2023. október 6. 8:04

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes reagált arra, hogy ázsiai buszsofőrök jöhetnek novembertől a budapesti közlekedésben.

Reagált a fővárosi önkormányzat arra, hogy novembertől indonéz és fülöp-szigeteki buszsofőrök is munkába állhatnak az ArrivaBus Kft. által üzemeltetett járatokon Budapesten. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszavának nyilatkozva közölte, hogy „nem jó irány a külföldi munkaerő alkalmazása”, és hozzátette:

A BKV esetében szóba sem jöhet külföldi munkavállalók foglalkoztatása.

Egy nappal korábban azt írtuk, hogy az még nem tisztázott, hogy hogyan kommunikálnak az utasokkal a sofőrök, akinek képzése már elkezdődött. Kiss Ambrus a Népszavának nyilatkozva utalt rá, hogy ellenőrizni fogják a sofőrök nyelvtudását. A főpolgármester-helyettes kijelentette, hogy „szigorúan számon fogják kérni az üzembiztonsági és utastájékoztatási követelmények betartását”.

A külföldi sofőrök az ArrivaBus Kft. által üzemeltetett járatokon dolgoznak majd, csaknem félmilliós fizetéssel csábítják őket Magyarországra. Erről többet is megtudhat az RT Híradó riportjából:


A cég a Népszavának elmondta, hogy a „mindennapossá vált a sofőrhiány” miatt van szükség a külföldi sofőrökre. Elmondták, hogy „októberben 20 Fülöp-szigeteki járművezető kezdi meg a képzési programot, de leghamarabb 2024 januárjában állnak munkába”, és „gondosan kiválasztott vonalakon, angol nyelven beszélő diszpécserek támogatása mellett teljesítenek majd szolgálatot.”

Nyitókép: Tesztüzemben közlekedő MAN Lion's City 18 E típusú, elektromos meghajtású csuklós autóbusz a Blaha Lujza téren 2023. augusztus 4-én. –  Fotó: Bruzák Noémi / MTI

 

#Belföld#bkk#bkv#arriva#fülöp-szigeteki sofőrök#sofőrhiány#buszsofőr#budapest

Címlapról ajánljuk