Belföld

A Belügyminisztérium szerint a tanárok 99 százaléka elfogadta a státusztörvényt

rtl.hurtl.hu

2023. október 3. 7:25

Végleges adatok még nincsenek, de a minisztérium szerint az oktatás megszervezése sehol nem veszélyeztetett.

A pedagógusoknak szeptember 29-ig, vagyis múlt péntekig kellett arról nyilatkozniuk, elfogadják-e a státusztörvény kínálta új jogállást, vagy távoznak a közoktatásból. Hogy a távozókkal mi történik, arról a Társaság a Szabadságjogokért jogásza beszélt a Reggeliben:


A Szeretlek Magyarország kereste meg a felmondók, illetve maradók számával kapcsolatban a Belügyminisztériumot. A tárca közlése szerint mivel a nyilatkozatot 2023. szeptember 29-én éjfélig postán is feladhatták, a postai kézbesítés egy szokásos idejéig végleges adatok nem állnak a rendelkezésükre. Azonban az eddigi adataik szerint

a pedagógusok több, mint 99 százaléka elfogadta az új jogviszonyt, ezért kijelenthető, hogy az oktatás megszervezése sehol nem veszélyeztetett.

A KSH előzetes adatai szerint a 2022/2023-as tanévben összesen 147.199-en dolgoztak főállásban a köznevelésben és az iskolarendszerű szakképzésben. Az 1 százalékuk nagyjából 1500 pedagógust jelenthet. Ez nagyjából az a nagyságrend, amiről Horváth Péter, a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar elnöke beszélt, ők úgy becsülték, hogy 1200 tanár távozhat az oktatásból, kényszermegoldásokra számít az iskolákban a felmondási hullám miatt. A távozókról végleges adatokat korábban csütörtökre ígért a kormány.

Pénteken énekelve, ölelkezve gyújtottak gyertyát a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjai. Arra emlékeztek így, hogy egy éve a tankerület öt tanárukat elküldte polgári engedetlenség miatt, erről az RTL Híradó készített riportot:


Nyitókép: Barsi Fanni / RTL

#Belföld#pedagógus#oktatás#státusztörvény#felmondás

Címlapról ajánljuk