Belföld

Mától jelezhetik a tanárok, ha nem akarják aláírni az új szerződésüket

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 15. 7:22

Délután tüntetés lesz Budapesten és több külföldi nagyvárosban is.

A pedagógusok péntektől nyilatkozhatnak, ha nem akarják aláírni a 2024. január 1-től hatályba lépő új szerződésüket. Ezt megtehetik egészen szeptember 29-ig – írta a Telex.  Akik már nyáron elmentek a közoktatásból, azok nem kaphattak végkielégítést, így nagyon valószínű, hogy sokan megvárták a szeptemberi időszakot.

Ez azt jelenti, hogy sok helyen előfordulhat, hogy a tantestület néhány tagja megkezdte a tanévet, majd szeptember közepén bejelenti: nem akarja folytatni a munkát. A lap információi szerint a legtöbb pedagógus kivár szeptember 29-ig, mert abban bíznak, hogy történik valamilyen változás a hátralévő két hétben. Sokan ráadásul még meg sem kapták a szerződéstervezetüket. 

Péntek délután folytatódnak az oktatási tiltakozások: a 16:30-kor kezdődő „Demokrácia Napi” tüntetésen a tervek szerint a Margit hídon keresztül a Kossuth térre fognak vonulni a demonstrálók, ahol rövid beszédek lesznek. Ezután a Fridays for Future megmozdulásához csatlakoznak majd a tüntetők, ahol rövid, klímatematikájú beszédek lesznek. A budapesti tüntetéssel egy időben több külföldi városban is lesznek szimpátia tüntetések, például Londonban, Brüsszelben.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

#Belföld#pedagógus#tanártüntetés#szerződés#státusztörvény

Címlapról ajánljuk