Belföld

A Nemzeti Pedagógus Kar megbecsülte, hány tanár mondott fel a státusztörvény miatt

rtl.hurtl.hu

2023. október 2. 19:58

Horváth Péter, a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint 1200 tanár távozhat az oktatásból, kényszermegoldásokra számít az iskolákban a felmondási hullám miatt.

„Nagyjából úgy tűnik, hogy 1000-1500 közötti számú, nagyjából 1200 pedagógus élt a lehetőséggel, hogy felmentsék” – fogalmazott Horváth Péter, a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke az infostartnak.

Mint arról beszámoltunk, pénteken járt le a határideje annak, hogy azok a pedagógusok, akik nem fogadják el, hogy 2024-től az új pedagógus életpályatörvény, más néven státusztörvény hatálya alatt kelljen dolgozniuk, erről nyilatkozatot tegyenek.

Az egyelőre nem derült ki, pontosan hányan éltek ezzel a lehetőséggel. A Belügyminisztérium korábban annyit közölt, a „különböző jóslatokkal szemben tömeges pályaelhagyás nem történt”, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter pedig a legutóbbi Kormányinfón 700 körüli számot említett. Ám 

a státusztörvényt elutasító pedagógusok pontos száma legkorábban várhatóan október 5-én áll majd rendelkezésre.

A tanárhiányt Horváth Péter, a kormányhoz közel álló Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is elismeri. Mint mondta, országszerte történhettek felmondások, de szerinte Budapesten lehetett a legtöbb pályaelhagyás. Hozzátette, a legnagyobb problémát az okozza, ha egy intézményből mondanak fel többen, különösen a természettudományos tanárok.

Nem túlságosan nagy az esélye, hogy mindenki azonnal és gond nélkül pótolható

– mondta Horváth Péter. 

Szerinte lehetnek majd csoportösszevonások, szűkülnek a délutáni lehetőségek az iskolában, illetve nőhet a túlóraszám, ami nagy megterhelés lesz, az állományban gyakoribb elfáradást és több megbetegedést is okozhat. Majd leszögezte:

Nagyon jó lenne az, ha lenne mégiscsak tartalék a központi költségvetésben, ami lehetővé tenne januártól egy nagyobb béremelést, a 10 százalék a diplomás átlagbérhez való felzárkózást nem tudja megindítani.

Már most is sok pedagógus hiányzik az iskolákból, de a szakszervezet újabb nagy felmondási hullámra számít. Kényszermegoldásokkal próbálják megoldani a tanárhiányt, erről beszélt az RTL Híradójának egy budapesti tanár augusztus végén.


Nyitókép: Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke beszédet mond a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) és a Nemzeti Pedagógus Kar közötti együttműködési megállapodás aláírásán a minisztérium könyvtártermében 2023. augusztus 17-én. Hegedüs Róbert / MTI

 

#Belföld#nemzeti pedagógus kar#horváth péter#tanárhiány#státusztörvény#felmondások

Címlapról ajánljuk