Belföld

Még a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint is ezrek mondanak fel a státusztörvény miatt

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 22. 8:11

Míg a Belügyminisztérium tagadja az országos tanárhiányt, addig már a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is azt mondja, hogy ezres nagyságrendben hagyják el a pályát a pedagógusok a státusztörvény miatt.

A tanév rendjének már május végén meg kellett volna jelennie, ezres nagyságrendben hagyják majd el a pályát a pedagógusok státusztörvény miatt – mondta el Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke a Népszavának.

Még a kormány által létrehozott intézmény elnöke is országos tanárhiányról számolt be a lapnak, valamint arról is beszélt, hogy szerinte szerencsésebb lett volna, ha a tárca korábban, például május végén megjelentetni a tanév rendjét, hogy a tantestületek fel tudjanak rá készülni.

Alig két hét múlva kezdődik a tanítás, de a Belügyminisztérium még mindig nem tette közzé a tanév rendjének végleges változatát.

Eddig az derült ki, hogy a következő tanév egy héttel tovább tart majd – ugyanis hosszabb lesz a téli és a tavaszi szünet is –, a középiskolai beiratkozást eltolják három nappal, valamint a szóbeli érettségik lebonyolításához is biztosítanak plusz három napot. A lap érdeklődött a minisztériumnál, mikor várható a rendelet megjelenése. Válaszukban azt írták:

a tanév rendjének kihirdetése augusztus 31-éig megtörténik.

Horváth Péter abban bízik, hogy a végleges rendeleten már nem módosít a kormány azon túl, amit az NPK javasolt és a szaktárca is elfogadott. Szerinte az is jobb lett volna, ha az új pedagógus életpálya törvény (státusztörvény) rendeletét is korábban kihirdetik, hogy például az intézményvezetők tudhassák, mennyi pedagógussal számolhatnak. Márpedig

miközben a tárca tagadja a tanárhiányt, még a kormányhoz közelebb álló NPK elnöke is úgy látja, hogy nincs elég pedagógus az országban.

Horváth több olyan iskoláról tud, ahol a megüresedett álláshelyeket nem sikerült betölteni. Hozzátette: ezres nagyságrendben lesznek olyanok, akik otthagyják a pedagógusi pályát a státusztörvény életbe lépése miatt.

Nyitókép: Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke beszédet mond az NPK országos szakmai konferenciáján Budapesten, az ELTE Gömb aulájában 2017. május 22-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

 

#Belföld#horváth péter#nemzeti pedagógus kar#elnök#tanárhiány#tanév rendje#státusztörvény

Címlapról ajánljuk