Belföld

Gulyás Gergely: Szuverén ország vagyunk, azt hívunk meg, akit akarunk az állami ünnepségre

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 24. 10:32

Hiába ígért béremelést célzó lépéseket Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülésről posztolva, a csütörtöki kormányinfón kiderült: semmilyen döntés nem született. Gulyás Gergely szavai alapján nemsokára létrejöhet a megállapodás a Budapest Airport megvásárlásáról, hamarosan pedig döntenek a CSOK-ot kiváltó új támogatási rendszerről is. Nyugati szövetségeseket egyáltalán nem hívtak az augusztus 20-i ünnepségre, a török elnöknek bemutató férfi ügyét pedig nem tartja fontosnak a kormány. A kabinetnek nincs hivatalos álláspontja Jevgenyij Prigozsin haláláról.

9 hónappal ezelőttrtl.hu2023. augusztus 24. - 11:24

219 napra elég az elraktározott gáz

A hazai gáztárolók 88 százalékos telítettségen állnak, ez 219 napnyi fogyasztás fedezésére elég – mondta Gulyás Gergely.

9 hónappal ezelőttrtl.hu2023. augusztus 24. - 11:22

A nigeri puccs miatt nőhet a migrációs nyomás

Aggasztóak a migrációs adatok, idén ugyanis napi átlagban 420-an akartak átjönni a határon. Ha nem lenne kerítés, jóval több mint 150 ezer ember jött volna Magyarországra – mondta Gulyás Gergely. A nigeri puccs szerinte elsősorban a migrációs helyzet növekedésével lesz hatással Európára – tette hozzá. 

 

9 hónappal ezelőttrtl.hu2023. augusztus 24. - 11:18

Nincs tanárhiány – állítja a miniszter

Gulyás Gergely szerint az országban nincs tanárhiány, mert sokkal kevesebb diák tanul az oktatási intézményekben, a pedagógusok létszáma pedig csak kisebb mértékben csökkent. A nyelvtanároknál vannak ugyan nehézségek, de az oktatási kormányzat ezt igyekszik megoldani.

 

9 hónappal ezelőttrtl.hu2023. augusztus 24. - 11:14

Gulyás: Azt hívunk meg, akit akarunk az állami ünnepségre

Miért nem kaptak meghívást az EU-tagállamok vezetői az augusztus 20-i ünnepségre? – kérdezték Gulyás Gergelyt. Szuverén ország vagyunk, azt hívunk meg, akit akarunk – felelte, azt is megjegyezve, hogy korábbi osztrák és cseh vezetők is itt voltak. 

Az állami ünnepen elsősorban közép-ázsiai országok vezetői látogattak Magyarországra. 

9 hónappal ezelőttrtl.hu2023. augusztus 24. - 11:11

Januárban várható emelés az állami cégeknél

Gulyás Gergely azt mondta, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az emberek jövedelme nagyobb mértékben nőjjön idén, mint amekkora az infláció. 

Január elsején lesznek béremelések, de igyekszünk olyan környezetet teremteni, hogy már év közben is emelkedhessenek a jövedelmek – fogalmazott, azt is megjegyezve, hogy a kormány csak a dolgozók kisebb részének fizetését tudja befolyásolni munkáltatóként. A munkavállalók háromnegyede ugyanis magáncégeknél dolgozik.

9 hónappal ezelőttrtl.hu2023. augusztus 24. - 11:05

Gulyás Gergely szerint végül kiderül, kik tudták megvásárolni a magyar baloldalt

Az Átlátszó cikke szerint 3 millió dollárt kapott a fővárosi önkormányzat járványkezelésre a Soros-alapítványoktól. Gulyás Gergely szerint a cél jó, de a Karácsony Gergely vezette hivatal nem tudott megfelelően elszámolni a pénzekkel. 

Felvethet nemzetbiztonsági kockázatot is az ellenzék külföldi támogatása, de a legfontosabb kérdés az átláthatóság – jelentette ki Gulyás Gergely. Szerinte végül kiderül majd, kik tudták megvásárolni a magyar baloldalt, és kik érték el, hogy egy esetleges ellenzéki győzelem után, nekik kedvező döntések szülessenek.

9 hónappal ezelőttrtl.hu2023. augusztus 24. - 10:59

Az üzletek 10 százaléka nem tartotta be a kötelező akciózásról szóló szabályokat

Szentkirályi Alexandra az online árfigyelő oldal eredményeiről szólva azt mondta, hogy a rendszer jó hatással volt az inflációra is, mert 1,8 százalékkal csökkentette a pénzromlást. Eddig 1,2 millióan használtak a felületet – fogalmazott, azt is megjegyezve, hogy a 62 termékkategóriából 54-ben több mint 6 százalékkal mérséklődtek az árak. 

A kötelező akciózásról azt mondta, 10 hét alatt 722 üzletet ellenőriztek, 70 üzletnél, azaz az esetek 10 százalékában találtak kifogást. A szabálysértések kétharmadát azért állapították meg, mert nem tüntették fel megfelelően a csökkentést.

9 hónappal ezelőttrtl.hu2023. augusztus 24. - 10:54

Reálbér növekedést vár a kormány

Inflációt meghaladó béremelést akar biztosítani a kormány – mondta Gulyás Gergely, aki szerint az látszik az adatokból, hogy többségben reálbér emelkedés lesz (azaz az inflációt meghaladó mértékben emelkednek a fizetések). Ennek alapja a gazdasági növekedés lesz.

9 hónappal ezelőttrtl.hu2023. augusztus 24. - 10:51

Gulyás Gergely: A legfontosabb célt elértük!

Az elmúlt két hónap ukrajnai tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy ha nem történik érdemi lépés, akkor a katonai konfliktus el fog húzódni – mondta Gulyás Gergely, aki megismételte a kormány álláspontját: azonnali békére van szükség. A háború hatással van a gazdasági növekedésre és az inflációra is – tette hozzá.

A miniszter azt is megjegyezte, hogy a legfontosabb célt elérték: a háborús helyzetben is meg tudták őrizni a munkahelyeket, és a kamatok is mérsékelődnek. 

9 hónappal ezelőttrtl.hu2023. augusztus 24. - 10:47

Eddig 350 ezer jegyet adtak el az atlétikai világbajnokságra

Az atlétikai világbajnokság részadatait ismertetve azt mondta, hogy 350 ezer felett van az eladott jegyek száma, az utolsó napokra már nincs eladó belépő. 

9 hónappal ezelőttrtl.hu2023. augusztus 24. - 10:45

Elégedett a kormány az augusztus 20-i rendezvénnyel

Gulyás Gergely miniszter a szerdai kormányülésről azt mondta, hogy meghallgatták a magyarországi rendezvényekről szóló beszámolókat, így az augusztus 20-i ünnepségről is szó esett. Elégedettek voltak a látottakkal, zökkenőmentes volt minden.

9 hónappal ezelőttrtl.hu2023. augusztus 24. - 10:19

Csökkent a Fidesz népszerűsége

A gazdasági nehézségeket jelzi, hogy az IDEA felmérése szerint hosszú idő után 30 százalék alá csökkent a kormánypártok népszerűsége. Aggódniuk ugyanakkor még nem kell, az ellenzék ugyanis nem tudott erősödni. 

9 hónappal ezelőttrtl.hu2023. augusztus 24. - 10:13

Jevgenyij Prigozsin halálát még nem kommentálta a kormány

A Wagner-vezér gépe szerdán este zuhant le Moszkvától északra, azóta viszont a kormány még nem kommentálta a történteket. A kérdés azért lehet érdekes, mert felmerült annak a gyanúja: a gépet az orosz légvédelem lőtte le. 

9 hónappal ezelőttrtl.hu2023. augusztus 24. - 10:04

Béremelést ígért Orbán Viktor, de egyelőre még csökken a fizetések értéke

Munka van – írta Facebook-oldalára Orbán Viktor szerdán a kormányülésről posztolva. A miniszterelnök közlése szerint „az inflációt letörjük”, valamint „beindítjuk a gazdasági növekedést és tovább fogjuk emelni a béreket!” Részleteket azonban nem lehetett tudni, Gulyás Gergely feltehetően beszél majd a pontos tervekről.

A KSH legfrissebb adatai szerint a nettó átlagfizetés 390 ezer forint Magyarországon, ami nagyjából 16 százalékos emelkedést jelent. Az infláció azonban ebben az időszakban nagyjából 20 százalékos volt, azaz a lakosság bére csökkent. 

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#gulyás gergely#kormányinfó#Szentkirályi Alexandra#infláció#háború

Címlapról ajánljuk