Belföld

Kevés a tehetős külföldi vendég, másképp hasznosítják az állami luxusjachtokat a Tiszán

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 18. 10:15

Nem jöttek be a számítások, ezért B-tervet dolgozott ki a Mahart. 

Új stratégiát dolgozott ki a Mahart a Tisza-tavi és Tokaj térségbeli nyaralóhajózás fellendítésére – közölte az állami vállalat az MTI-nek eljuttatott csütörtöki közleményében. 

A vállalat egy nappal az után adta ki közleményét, hogy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet arra: szinte csak a kikötőben vesztegelnek a 4,9 milliárd forintból vásárolt luxus folyami jachtok a Tiszán. A pénzből építettek egy szállodát és egy kilátót is, a kormány ugyanis így csalogatta volna a folyóhoz a külföldi turistákat.

A kisebb járművek azonban egy hétre 800 ezerért, a nagyobbak egymillióért voltak bérelhetők, óránként pedig nyolcezer forintot számoltak fel az üzemanyagért. A kaució 5-700 ezer forint. Az üzemeltető egész augusztusban 15 százalékos kedvezményt ad, az augusztus 20-i hosszú hétvégén pedig 20 százalékkal kell kevesebbet fizetni. 

A terv tehát végül nem jött be, a Mahart szerint „a globális események miatt” maradtak el a külföldi vendégek. 

Az új stratégia alapján: 

  • a Kisköre városban lévő bázist átalakítják „Családbarát Kikötő és Rendezvényközponttá”. 
  • A továbbiakban szálláshelyként is hasznosítják a kikötőben álló hajókat, csapatépítésre pedig akár egy napra is kiadja azokat. 
  • Saját üzemeltetésben megnyitották a Lábasház büfét, hasonlóképpen működtetik a kilátót, a szolgáltatások bővítése érdekében pedig beszereztek húsz összecsukható, hajón szállítható kerékpárt és tíz kenut is.
  • Az átalakításoktól azt várja a Mahart Zrt., hogy az üzleti eredményei folyamatosan javuljanak.

Beszámoltak arról, hogy az idei szezonban eddig 142 hajókiadás történt a 20 hajóra, átlagosan négynapos bérleti idővel; gyakoriak voltak a last minute foglalások.

A Mahart Magyar Hajózási Zrt. nettó árbevétele 162,2 millió forintot tett ki 2021-ben, miközben egy évvel korábban 112,8 millió forint volt ez az összeg. Az adózott eredmény 91,8 millió forintos mínuszt mutatott 2021-ben, szemben az egy évvel korábbi plusz 141,2 millió forinttal az elektronikusan elérhető adatok szerint.

Nyitókép: Vajda János/MTI

#Belföld#tisza#szállás#Mahart#JACHT#turizmus#tisza-tó#tokaj

Címlapról ajánljuk