Belföld

Alig használják az állami milliárdokért vásárolt luxushajókat a Tiszán

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 16. 14:59

Összesen 4,9 milliárd forintot költöttek a járművekre és egy szállodára, kilátóval. A kormány így csalogatta volna a Tiszához a külföldi turistákat.

Hiába költöttek rá több milliárd forintot, a kisköreiek szerint „egész évben ott rohad a kikötőben” az állami pénzből vásárolt, 20 tiszai folyami jacht – írta a Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán

A Révész Máriusz kormánybiztos ötlete alapján megvalósuló beruházás során nemcsak a luxusjárművekre költötték a rendelkezésre álló 4,9 milliárd forintot, hanem építettek egy szállodát is, kilátóval. 

A fejlesztés azonban nem vonzza a turistákat, a képviselő szerint ugyanis a legutóbb akkor volt mozgás a folyami jachtok körül, amikor a Rogán Cecília szervezte szépségkirálynő-választás zajlott, „de azon kívül nagy a csend a kikötőben”. Hadházy hozzátette: sajnos úgy tűnik, Mészáros Lőrinc jobban szereti Monacót és az emeletes hajókat, így aztán nem nagy a tolongás a kiskörei jachtokért.

A kisebb járművek egy hétre 800 ezerért, a nagyobbak egymillióért bérelhetők, óránként pedig nyolcezer forintot számolnak fel az üzemanyagért. A kaució 5-700 ezer forint. Az üzemeltető egész augusztusban 15 százalékos kedvezményt ad, az augusztus 20-i hosszú hétvégén pedig 20 százalékkal kell kevesebbet fizetni. 

A hajók kihasználatlanságáról a Népszava is írt, a lap szerint a legtöbb foglalás Magyarországról érkezik, vendégeik nagy része magyar család. A külföldiek foglalási aránya nem éri el a 10 százalékot; a szomszédunkban zajló háborús helyzet miatt sokuk lemondta vagy elhalasztotta a foglalását.

Nyitókép: Vajda János/MTI

 

#Belföld#hadházy ákos#tisza#hajó#Mahart

Címlapról ajánljuk