Belföld

Több mint hússzor alkalmaztak testi kényszert az iskolaőrök, bilincs és gázspray is előkerült az intézkedések során

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 7. 18:38

Országszerte összesen 199-szer intézkedtek iskolaőrök az elmúlt tanévben, és 25 esetben alkalmaztak testi kényszert. Bilincs és gázspray bevetésére egyedül Borsodban került sor, gumibotot sehol sem használtak. Jelenleg 85 százalékos az állomány telítettsége, a kormány jelentős összeget fordít arra, hogy több iskolaőr legyen. 

Az elmúlt három évben a rendőrségen belül működő iskolaőri szolgálatnál összesen 342 ember munkaviszonya szűnt meg, így most 578 iskolaőr teljesít éppen szolgálatot országszerte – derül ki a rendőrség statisztikáiból, amit a hvg.hu közérdekű adatigénylésére küldött.

Mint írja a lap, a létszám idén július elsején 102-vel több volt, mint egy éve, ami valamelyest javított az állomány feltöltöttségén: tavaly nyáron 79 százalékos volt, most pedig már 85. Jelenleg 571 intézmény tagja a programnak, összesen 578 iskolaőr teljesít szolgálatot. Az adatok alapján országszerte összesen 199 intézkedés történt az elmúlt tanévben, és

25 esetben alkalmaztak testi kényszert, bilincs és gázspray bevetésére egyedül Borsodban került sor, gumibotot sehol sem használtak az iskolaőrök.

Ahogyan arról beszámoltunk, míg félő, hogy több ezer pedagógus mond fel a státusztörvény elfogadása miatt, a kormány idén 475 millió, jövőre pedig 1,2 milliárd forintot biztosít arra, hogy még több iskolaőrt lehessen felvenni.

Az iskolaőrség 2020. szeptember elsejei bevezetése óta összesen 618 esetben intézkedtek az iskolaőrök. Ezek közül 152 alkalommal büntetőeljárás, 77 esetben pedig szabálysértési eljárás indult. Közben olyan eset is akadt, hogy életet mentett egy iskolaőr, de olyan is, hogy egy hetedikes lányt környékezett meg egyikük.

Korábban arról is írtunk, hogy az esetek döntő többségében olyan intézményekbe küldtek iskolaőröket, ahol jelentős a roma tanulók létszáma, de az ombudsmani hivatal mégis azt állapította meg, hogy nem diszkriminatív a kivezénylés gyakorlata.

Nyitókép: Pixabay

#Belföld#iskolaőr#bilincs#gázspray#gumibot

Címlapról ajánljuk