Belföld

Négyszer a bilincs is előkerült az iskolaőrök intézkedése során

rtl.hurtl.hu

2023. március 3. 6:25

Az ORFK közlése szerint a rendszer bevezetése óta 618 esetből négy alkalommal merült fel, hogy az iskolaőr intézkedése során túllépte hatáskörét. Rendőrbotot és vegyi eszközt egy-egy esetben alkalmaztak.

Az iskolaőrség 2020. szeptember elsejei bevezetése óta összesen 618 esetben intézkedtek az iskolaőrök. Ezek közül 152 alkalommal büntetőeljárás, 77 esetben pedig szabálysértési eljárás indult – írta a Népszava az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) adatai alapján. 

Jelenleg 571 iskolában összesen 608 iskolaőr teljesít szolgálatot.

Az iskolaőri programot már indulásakor számos kritika érte, különösen azért, mert az őrök bár fegyvert nem, kényszerítő eszközöket (például bilincset, rendőrbotot, gázsprayt) viselhetnek. 

Az ORFK tájékoztatása szerint testi kényszert 61, bilincset négy, rendőrbotot és vegyi eszközt pedig egy-egy esetben alkalmaztak az iskolaőri szervezet fennállása óta. 

Több civil szakmai szervezet – például a Kerekasztal az Iskolák Biztonságáért vagy a Békés Iskolák program – képviselői továbbra is kitartanak azon álláspontjuk mellett, hogy az iskolai agressziót, – ami nemcsak fizikai, hanem a legtöbbször verbális erőszakban nyilvánul meg –, nem lehet rendészeti eszközökkel érdemben visszaszorítani.

Korábban ráadásul megírtuk, hogy az esetek döntő többségében olyan intézményekbe küldtek iskolaőröket, ahol jelentős a roma tanulók létszáma, de az ombudsmani hivatal mégis azt állapította meg, hogy nem diszkriminatív a kivezénylés gyakorlata. Az ügyben eljárást kezdeményező Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesülete szerint az egész iskolaőri program büntetésként és megfélemlítésként értékelhető, amelyet a cigány lakosság azért kénytelen elszenvedni, mert szót emelt a gyöngyöspatai szegregáció ellen. 

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#bilincs#iskolaőr#rendőrség#oktatás

Címlapról ajánljuk