Belföld

A kormány megszorításokról döntött, tragédia a Titanon és vastaps a visszatérő Gálvölgyi Jánosnak – ezek voltak a hét videói

rtl.hurtl.hu

2023. június 24. 20:30

Napokig lázban tartotta a világot a Titanic roncsához indult merülőhajó eltűnése, ami fedélzetén milliárdosokkal vágott neki a 3800 méteres mélységnek. Hatalmas erőket mozgósítottak a felkutatására, de csütörtökre kiderült: a búvárhajó felrobbant, utasai meghaltak. Közel volt a tragédiához Nelli is, aki egy szerencsétlen baleset miatt három métert zuhant és a nyakára esett. A lány csodálatos gyógyulását a Fókusz mutatta be, ahogyan azt is, hogyan állt újra színpadra súlyos betegsége után Gálvölgyi János. És fontos bejelentést tett a kormány: augusztustól véget ér az árstop, megszűnik az általános csok, a 30 feletti nők pedig búcsút inthetnek a babavárónak. A hét legfontosabb videóiból válogattunk.

Tragédia a vízben

A héten mindenkit az eltűnt merülőhajó – most már tudjuk, hogy tragikus – sorsa tartott lázban. A Titan nevű búvárhajó öt utassal a fedélzetén vasárnap indult útnak, hogy lemerüljön a mintegy 3800 méteres mélységben lévő Titanic roncsaihoz. A merülőhajó utasai között egy brit és egy pakisztáni milliárdos, annak fia, valamint a búvárhajót üzemeltető cég vezetője és a neves francia búvár, Paul-Henri Nargeolet is ott volt.


Csakhogy az expedíció balul sült el: a merülés kezdetétől számítva alig 2 órán belül megszakadt a kapcsolata a kiszolgálóhajóval, ami segített a navigálásban. Az érintett OceanGate cég egyébként 2020-tól elkezdte árulni „polgári tudósoknak” a szabad helyeket. Így bárki, aki kifizet 250 ezer dollárt, vagyis több mint 85 millió forintot, kiképzés után lemerülhet a cég Titán nevű búvárhajóján a roncshoz. A velük tartó civileket „küldetésspecialistáknak” nevezik, akik feladatokat kapnak a nyolcnapos expedíció során.


Bár nagy erőkkel indult a keresés az eltűnt búvárhajó után – hajókkal, repülőkkel és egy távirányítású, mélytengeri búvár-robottal is próbálták megtalálni őket – sokan már akkor kétségbe vonták az akció sikerességét. A kapszulában ugyanis mindössze 96 órára elegendő oxigénje volt az utasoknak.


Csütörtök este azonban bizonyossá vált, hogy a Titan felrobbant. Az elveszett búvárhajó roncsait a Titanictól mintegy 500 méterre találták meg. A robbanás olyan gyorsan történhetett, hogy az utasok fel sem fogták, mi történik, azonnal szörnyethaltak. Egy nemrég nyilvánosságra hozott jelentés szerint valójában már vasárnap összeroppanhatott a Titan, mivel erre utaló zajokat észleltek.

Tragédia a levegőben

A héten sajnos nem a Titan tragédiája volt az egyetlen. Vasárnap este a Wizz Air két pilótája zuhant egy kisgéppel a Balti tengerbe, mindketten meghaltak. Magánúton voltak, azért repültek Svédországba, hogy egy másik kisgépet hozzanak. Kollégáik, barátaik szerint tapasztalt, rutinos pilóták voltak. Utoljára a linköpingi repülőtér irányítójától az időjárásról érdeklődtek, aki esőről, záporról és rossz látási viszonyokról adott nekik tájékoztatást.


Szerdán pedig egy magyar katonai helikopter zuhant le Horvátországban. Három katona volt a fedélzeten, mindannyian meghaltak. A baleset egy kanyonban történt, sajtóhírek szerint a gép egy kötélnek ütközhetett, ezért zuhant le.


A magyar honvédség vezérkari főnöke a helyszínen bejelentette: a kiképzésen résztvevő összes magyar katonát hazahozzák.

Kormányzati megszorítások

Itthon nagy változásokat jelentett be a kormány a csütörtöki Kormányinfón: augusztus elsejétől megszűnik az árstop és jelentősen átalakítják a családtámogatási rendszert is.

A kormány szerint augusztusra már érezhetően csökkenni fog az infláció, azért akkor vezetik ki az árstopot. A boltokat viszont arra kötelezik, hogy növeljék a kötelező akciók mértékét. Az addig árstopos termékeket pedig a beszerzési ár alatt kell adniuk.


Megszűnik a csok az 5 ezer főnél népesebb településeken, a babaváró kölcsönt pedig másfél év múlva csak azok a családok vehetik fel, ahol a nő 30 évesnél fiatalabb.


A babaváró hitelnél bevezetett megszorítással a jövőben, egyes becslések szerint a lehetséges igénylők kétharmadát is kizárhatja a kormány a kedvezményes hitelből. 


A gyömrőiek viszont a vizet zárnák ki, legalábbis az egyik helyi iskolából. Gulyás Gergelyt a kormányinfón a beázó épületről is kérdezték. A Miniszterelnökséget vezető minszter azt mondta, ha baj van és a szülők ezt jelzik a Klebelsberg Központnak, egy segélyalapból el tudják végezni a legfontosabb felújítási munkákat. Így a gyerekek nem kerülnek veszélybe. Az iskola szülői munkaközösségének elnöke azonban nem hisz a miniszternek, szerinte évek óta jelzik a problémákat, mégsem történik semmi.

Csodás gyógyulások

A Fókuszban megismerhették Nelli történetét. A fiatal lány tavaly szeptemberben egy házibuliban volt a barátjával. A teraszon álldogáltak, amikor egy rossz mozdulat következtében Nelli átesett a korláton és 3 métert zuhant. Egyenesen a nyakára esett. Az orvosok sem hittek benne, hogy Nelli újra járni fog, de a fiatal lány hihetetlen akaraterejével, és családja feltétlen támogatásával valószínűleg teljesen felépül majd.


Ahogyan felépült és újra színpadra állhatott súlyos betegsége után Gálvölgyi János is. A színész elárulta: mindig izgul fellépés előtt, de most „irgalmatlan stressz volt rajta”. Különösen amiatt aggódott, hogy hogyan fog szólni a hangja a színpadon. Kiderült, hogy félelme alaptalan volt: szűnni nem akaró vastapssal jutalmazta a közönség, amikor meglátták Gálvölgyit a színpadon.

A hírességek varázslatos világa

A celebvilágot és az internetezőket múlt héten leginkább Polgár Kriszta látványos átalakulása tartotta lázban. A volt szépségkirálynő brutális kockahasat villantott Instagramján. A fotó sokaknak tetszett, de volt, akinél kiverte a biztosítékot.


Béres Anett pedig azon háborodott fel, hogy az OnlyFansre próbálták csábítani. Azt mondta, már az is rosszul esett neki, hogy egyáltalán bárkiben felmerült a neve.


Sebestyén Balázs élete meghatározó pillanatait idézte fel az rtl.hu kamerái előtt. A műsorvezető elárulta, hogy miért akkora baj, hogy kiveszendőben van az őszinte humor, és mikor gondolkodott el rajta, hogy abbahagyja a rádiózást.


De azt is teszteltük, hogy mennyire ismeri egymást Rácz-Gyuricza Dóri és Puskás-Dallos Bogi. A barátnőket az rtl.hu tette próbára, így többek között arra is fény derült, hogy mivel szokta kiengesztelni Rácz Jenő Dórit, Bogi pedig azt is elárulta, melyik testrészét szereti a legjobban, és mivel nem tud megbarátkozni.


Hétfőtől az RTL képernyőjén lesz látható az Activity. Azt már tudni, hogy Magyarország egyik legnépszerűbb, és az itthoni kereskedelmi televíziózás egyik leghosszabban futó társasjátékában hírességek, humoristák, képernyősök és influenszerek is szerepelnek majd. Az viszont eddig nem derült ki, hogy ki lesz a legendás vetélkedő műsorvezetője. A Fókusz erről is lerántotta a leplet.


A Tippelj és Vidd el! a végéhez közeledik, a műsorban így sem volt hiány nevetésben és nagy nyereményekben. Az egyik adásban kiderült: Sebestyén Balázs és Istenes Bence gyerekei után nevezte el saját fiait az egyik játékos.


Kata kis híján kihúzta a harmadik piros labdát is, ami a játék végét jelentette volna számára, azonban az utolsó pillanatban – állítása szerint – kicsúszott a kezéből a golyó. A videóból kiderül, hogyan reagált a Tippelj és vidd el! műsorvezetője, Istenes Bence, ahogyan az is, hogy a játékosnak sikerült-e ezek után bezsebelnie a nyereményt.


De emlékezetes jelenet volt az is, amikor a 37 éve házasságban élő Zoltán a feleségével érkezett, mégis egy idegen nőt figyelt a közönség soraiban.

#Belföld#titan#tengeralattjáró#csok#babaváró#árstop#gálvölgyi jános#polgár kriszta#rtl#ma

Címlapról ajánljuk