Külföld

Bejelentették: meghaltak a Titan utasai

rtl.hurtl.hu

2023. június 22. 21:01

Megtalálták az elveszett tengeralattjáró roncsdarabjait. A Titant üzemeltető cég igazi felfedezőként emlékezett az elveszett tengeralattjáró utasaira, és köszönetet mondtak mindenkinek, akik komoly erőforrást mozgósítottak a megtalálásukra. Az amerikai parti őrség sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondták, hogy a Titanic roncsától mintegy 500 méterre találták meg a tengeralattjáró burkolatát.

Csütörtökön este közleményt adott ki a Titant működtető OceanGate vállalat, amelyben azt írták, 

Stockton Rush vezérigazgatót, Shahzada Dawoodot és fiát, Suleman Dawoodot, Hamish Hardingot és Paul-Henri Nargeolet-t sajnos elvesztették.

„Ezek az emberek igazi felfedezők voltak (…) Szívünk e tragikus időszakban együtt van családtagjaikkal. Gyászoljuk az élet elvesztését” – írták. 

„Ez egy rendkívül szomorú időszak elkötelezett munkatársaink számára, akik kimerültek és mélyen gyászolják ezt a veszteséget. Az egész OceanGate család mélyen hálás a nemzetközi közösség számos szervezetének és tagjaiknak, akik komoly erőforrásokat mozgósítottak” – fűzték hozzá. 

Nagyra értékeljük elkötelezettségüket az öt felfedező megtalálása iránt, és a napok és éjszakák fáradhatatlan munkáját a legénységünk és családjaik támogatására. Nagyon szomorú időszak ez az egész felfedező közösség számára, és a tengeren elvesztettek minden egyes családtagja számára. Tisztelettel kérjük, hogy a családok magánéletét tartsák tiszteletben ezekben a legfájdalmasabb időkben. 

Az amerikai parti őrség budapesti idő szerint 21 órától sajtótájékoztatót tartott. John Mauger, a parti őrség ellentengernagya elmondta, hogy csütörtökön reggel a Titanic roncsának orrától mintegy 500 méterre találták meg a merülőhajó burkolatát, illetve további, nagyobb roncsokat is találtak, amelyek arra utalnak, hogy valóban a nyomást szabályozó kamra mehetett tönkre. A merülőhajó feltehetően összeroskadt a mélytengeri nyomás miatt.

Azonnal értesítették a családokat.

„Erőteljes volt a támogatás ebben a rendkívül összetett keresési műveletben, és nagyon nagyra értékeltük. (…) Hihetetlenül hálásak vagyunk a nemzetközi segítség teljes spektrumáért is, amelyet nyújtottak.” 

Az ellentengernagy arról is beszélt, hogy még dolgoznak azon, hogy felrajzolják a baleset teljes idővonalát, ez azonban időbe fog telni. 

A tengerfenéken vizsgálódó távirányítású járművek még több információt fognak feltárni – tette hozzá. A parti őrség szerint a keresés során a szonárok nem rögzítettek katasztrofális robbanásra utaló jeleket. 

Egy riporter megkérdezte az ellentengernagytól, hogy van-e bármi arra utaló jel, hogy ha gyorsabb lett volna a mentés, megmenekülhettek volna az utasok, ám erre úgy felelt:

a roncsmező a hajó katasztrofális összeroskadásáról árulkodik.

Elképzelhető, hogy az öt holttestet nem sikerül majd megtalálni. 

Előzmények

Helyi idő szerint hétfőn amerikai és kanadai hajók és repülőgépek indultak a Titan felkutatására. A mini tengeralattjáró ekkor már több mint egy napja elérhetetlen volt. Kanada délkeleti partjainál vesztették nyomát, miközben turistákat vitt a Titanic roncsainak felfedezésére. A fedélzeten egy kapitány és négy utas volt:

  • a Titant üzemeltető OceanGate vezetője,  Stockton Rush
  • Hamish Harding brit milliárdos, 
  • Pakisztán egyik leggazdagabb embere, Shahzada Dawood üzletember és 19 éves fia, Suleman, 
  • illetve a neves francia búvár, Paul-Henri Nargeolet is.

Ahogyan korábbi cikkünkben bemutattuk: bár a Titant tengeralattjáróként emlegették, valójában inkább csak egy mélységi merülésre kifejlesztett, önálló haladásra alkalmatlan nyomásálló kabinról van szó. Amivel gyakorlatilag bárki merülhetett, akinek volt átszámítva 85 millió forintnyi dollárja. A Fókusznak tavaly exkluzív interjút adott Stockton Rush, aki akkor arról beszélt, hogy míg az ő feladatuk, hogy adatokat gyűjtsenek, felvételeket készítsenek, a tengeralattjáróval merülő civilek feladata, hogy – miután betanítják őket – kezeljék a mélyben a berendezéseket.


A cég hétfőn még közleményben próbálta nyugtatni a kedélyeket: azt írták, minden lehetőséget mozgósítanak a fedélzeten tartózkodók megmentésére. 

Videón a Titan utolsó pillanata, mielőtt lemerült végzetes utazására

Kedden az egyik keresőhajó víz alatti mikrofonjai 30 perces időközönként dörömbölő hangot észleltek azon a környéken, ahol feltehetően a Titan lehet. Négy órával később további szonárokat vetettek be, és még mindig dörömbölést hallottak. 

2018-ban az OceanGate egyik alkalmazottja arról tett jelentést, hogy a Titan nem biztonságos. Az üzemeltetési igazgató szerint a szénszálas hajótest nem alkalmas a négyezer méteres mélységben uralkodó hatalmas víznyomás elviselésére, és erre nem is kapott minősítést. Az üzemeltetési igazgatót a jelentése után kirúgták a cégtől.

Az RTL Híradójának riportja a Titanról:

 

#Külföld#titan#titanic#tengeralattjáró#OceanGate

Címlapról ajánljuk