Belföld

Belügyminisztérium: A baloldal sodorta erőszakos tüntetésekbe a diákokat, a fegyelmi eljárásokkal a tanárokat védik

rtl.hurtl.hu

2023. június 6. 16:50

Szerintük elég egyeztetés előzte meg a státusztörvényt, amelyet ma nyújtanak be a parlamentben.

„Több hónapos átfogó egyeztetésről”, valamint „a baloldal részéről gerjesztett öncélú politikai vitákról, a diákokat erőszakba forduló tüntetésekbe sodró megmozdulásokról” ír a Belügyminisztérium mai közleményében, amelyben tudatják, hogy a státusztörvénynek nevezett javaslatot ma nyújtják be a parlamentben.

Azt írják: „a pedagógusok béremelési programja már rég elindulhatott volna, ha a baloldal politikusai havi 5-6 millió forintért Brüsszelben nem akadályozzák, hogy Magyarország megkapja a jogosan járó uniós forrásokat, s így a magyar pedagógusok mihamarabb átlagosan havi 800 ezer forintot keressenek”. A Pedagóguszok Demokratikus Szakszervezete korábban vitatta, hogy emiatt ne lehetne fizetésemelést adni a tanároknak.

A minisztérium szerint „az új pedagóguséletpálya-törvény tervezete is azt a célt szolgálja, hogy a gyermekeket nevelő, oktató pedagógusok szakmai és anyagi megbecsülése javuljon. Aki eredményesebben tanít, többet foglalkozik a gyerekekkel, jobban kereshet”. Arról írnak, hogy összesen húsz szakmai egyeztetés volt különböző szervezetekkel, valamint pártokkal, és a javaslatok jelentős részét befogadták.

Korábban arról írtunk, hogy Pintér Sándor nem állt szóba az egyeztetésen a szakszervezetekkel.

Miután a törvénytervezetet a baloldal és egyes pedagógus szakszervezetek álhírei, hangulatkeltése és erőszakba forduló megmozdulásai kísérték, a minisztérium a parlamenti pártok számára is lehetőséget adott az előzetes egyeztetésre, melyre a baloldali pártok képviselői eleve azzal a kijelentéssel érkeztek, hogy „nem egyeztetésre jöttek”, érdemi javaslatok helyett provokatív nyilatkozatokat tettek, agresszív követeléseket adtak elő

– írják. Az ellenzék a státusztörvényről szóló tárgyalásról azért vonult ki, mert „politikai bábszínháznak” tartották azt. A minisztérium közleménye hozzáteszi, hogy „a fegyelmi eljárás intézményének visszaemelésére vonatkozó javaslat a pedagógusokat védi”, valamint hogy a „pedagógus eddig is kötelezhető volt más intézményben történő tanításra”.

Nemrég arról írtunk: a PDSZ képviselője, Pál Alexandra szerint másfél éve semmibe veszi őket a kormány, fenyegetik, kirúgják őket, most pedig a státusztörvénnyel még nagyobb nyomorba akarják taszítani őket. A fiatalkorú tüntetők könnygázzal való lefújásáról itt számoltunk be.

Nyitókép: Kovács Attila / MTI

#Belföld#pintér sándor#belügyminisztérium#státusztörvény#egyeztetés#tiltakozás#pedagógus#fizetésemelés#parlament

Címlapról ajánljuk