Belföld

„Gyerekekre könnygáz, Orbán full gáz” – megint lefújták a Karmelitánál tüntetőket

rtl.hurtl.hu

2023. május 3. 21:46

A Momentum politikusát berángatták a sorfal mögé a rendőrök.

Újabb tüntetést szerveztek diákok és tanárok a pedagógusokat érintő státusztörvény ellen, amiről a Híradóban is beszámoltunk: amiatt is tiltakoznak, hogy a múlt heti tüntetés résztvevőit a rendőrök könnygázzal fújták le.

A Telex tudósítása szerint a szerdai tüntetés résztvevői a miniszterelnök hivatalának otthont adó Karmelita kolostorhoz vonultak, ahol tömött rendőrsorfal várta őket. A hvg.hu azt írja, hogy a tüntetők tejszínhabos flakonokat próbáltak átadni a rendőröknek. A rendőrök felszólították a demonstrálókat, hogy fejezzék be az előre nyomulást, lépjenek hátrébb, és intézkedést helyeztek kilátásba, ami vélhetően tömegoszlatást, könnygázt jelent.

A diákok nem hátráltak, a tudósítás szerint többen maszkot viselnek, hogy a könnygáztól védjék magukat. Leültek a rendőrsorfal előtt, egy diák pedig átugrott a Karmelitát körülzáró kordonon, illetve a kerítés egy részét áttörték, de még egy sáv védi az épületet. A rendőrök a tüntetők útját állták, dulakodás alakult ki, kétszer is könnygázt vetettek be, amire a tömeg

Gyerekekre könnygáz, Orbán full gáz

skandálással reagált. Ezután békésebbé vált a hangulat, a rendőrök az építési terület előtt állnak, és a tüntetők sem akarják előrébb nyomni őket. A kordonok elé több diákkal együtt Hadházy Ákos országgyűlési képviselő is leült.

A Momentum közölte: a rendőrök brutálisan léptek fel a párt politikusa, Tompos Márton ellen, berángatták a sorfal mögé, majd gyorskötözőt tettek a kezére. Erről videót is közzétettek:


A Telex szerint este kilenc előtt elkezdtek elszállingózni az emberek, a rendőrök pedig több diákot azért igazoltattak, mert maszkkal takarták el az arcukat, amit tömegrendezvényen nem tehetnek meg.

Öt embert vittek el

A Karmelita kolostornál „rendőrökre támadók” közül öt embert előállítottak, velük szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt az ügyészségen kezdeményeznek büntetőeljárást – közölte szerda este a rendőrség. A további elkövetők azonosítása folyamatban van – tették hozzá.

A Momentum a videó után egy képet is közzétett a műanyag gyorskötözővel összekötözött kezű Tompos Mártonról. Gelencsér Ferenc, a párt elnöke ezzel kapcsolatban a Telexnek elmondta: megpróbáltak bemenni a kordon mögé megnézni, mi van Tompos Mártonnal, de a rendőrök megakadályozták. Szerinte ez törvénysértő, országgyűlési képviselőként nem korlátozhatnák a mozgásukat. Arról sem mondtak semmit, miért vitték be a Momentum frakcióvezető-helyettesét.

#Belföld#tüntetés#könnygáz#Karmelita#státusztörvény#közoktatás#momentum

Címlapról ajánljuk