Belföld

Kiakadt a magyar apuka: a sporttagozatos suliban felmondtak a tesitanárok, az informatikai szakközépben nincs informatikatanár

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 24. 14:40

A Creative Science alapítójának gyerekei jónak tartott budai iskolákba járnak.

Facebookon panaszkodott a magyar oktatási helyzetre Korchma Zsombor, a Creative Science minecraftos iskolai táborokról jól ismert alapító tagja, a Roham irodalmi és művészeti magazin alapítója, főszerkesztője.

Korchma Zsombor azt írta, hogy mindkét gyermeke tavaly felvételizett, a kisebbiket egy sporttagozatos általános iskolába, a nagyobbikat egy informatikai szakközépiskolába vették fel. Mindkét iskola Budán van, és bár nem számítanak elit iskoláknak, de jó a hírük.

Korchma Zsombor beszámolója szerint a helyzet így a 2022/2023-as tanév vége felé a következő:

  • Az informatikai szakközépiskolába járó fiának szeptemberben volt informatikatanára utoljára, akkor mondott fel az utolsó.
  • A fiúnak a tanévben öt úgynevezett projekthete volt, „ami azt jelenti, hogy nincs oktatás egy hétig, mert olyan kevés a tanár, hogy a suli egyik felének tanítanak, a másiknak nem”.
  • A sporttagozatos általánosba járó fiának „másfél hónapja nincs testnevelés órája, mert felmondtak a tesitanárok”. Tesiórán vagy rajzfilmet néznek, jobb esetben a gyerekeket leküldik az udvarra focizni.
  • A kisebbik fiúnak hetente kétszer 11:50-re kell iskolába mennie, amikor három ügyeleti órája van (ez azt jelenti, hogy átlagban hetente kétszer nincs oktatás az iskolában, de kötelező bemenni, hogy a tanév teljen).

Aki szerint ez a rendszer jó, annak hova járnak a gyerekei?

– kérdezte Korchma Zsombor.


Az RTL Házon kívül műsorának alább látható riportja a tanárok egyre inkább ellehetetlenülő helyzetével, a státusztörvénnyel, az oktatás színvonalának zuhanásával foglalkozott. Radó Péter oktatáskutató szerint a helyzet odáig fajulhat, hogy iskolákat kell bezárni, mert több ezer tanár hagyja el a pedagóguspályát. Ha a státusztörvényt elfogadják, onnantól az iskolák legfeljebb gyermekmegőrzésre lesznek alkalmasak. 


Nyitókép: Old Classroom Interior by dejankrsmanovic is licensed under CC BY 2.0 .

#Belföld#oktatás#pedagógusok#tanárhiány#budapest#általános iskola#középiskola

Címlapról ajánljuk