Belföld

Börtönbe akart küldeni egy szülőt egy Facebook-bejegyzésért a nagycenki iskola igazgatója, akit számtalan tiltakozás ellenére neveztek ki újra

rtl.hurtl.hu

2024. július 20. 21:38

Az igazgató szerint nem baj, ha a gyerekek nem szeretnek iskolába járni, és ha az intézményében „farkastörvények” uralkodna.

H. Gabriella, a nagycenki iskola júniusban újból kinevezett igazgatója több szülőt is beperelt, amiért a Facebookon is megírták felháborodásukat, de az egyik háromgyerekes anyukára egyenesen letöltendő börtönbüntetést kért, írja az Eduline.

Azt írták: a szülők korábban petícióban kérték, hogy ne nevezzék ki újból az igazgatónőt, aki 2009-óta irányítja az intézményt. Erre 300 aláírás gyűlt össze. Állításuk szerint az utóbbi 10-15 évben folyamatosan romlott az intézmény hírneve, most pedig már odáig fajult a helyzet, hogy a 33 tanköteles korú óvodás közül már csak 13 jelentkezett ide, a többiek szülei más településekre kértek felvételt.

A szülők szerint többen hallották tőle összejövetelen: nem kell, hogy a diákok szeressenek iskolába járni, és az intézményben „farkastörvények uralkodnak” és „diktatúra van”. Ennek ellenére állítólag gyakori a verekedés is az iskolában, az igazgatónő pedig korábban több tanárral is konfliktusba keveredett.

A lap szerint a egkomolyabb összeütközés 2020 szeptemberében történt: ekkor a covid miatt csak hőmérés után lehetett bemenni a tanévnyitóra, és a gyerekek az esőben állva várakoztak. Ezt követték a Facebook-bejegyzések és a feljelentés. Az említett szülőre azért kért börtönbüntetést az igazgató, mert állítása szerint nem tett semmit a posztja alatt elszabadult kommentcunami ellen.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt írta az igazgatóválasztás kapcsán a szülőknek, hogy tudják, a döntés „nem mindenki tetszését nyeri el”, de a döntéshozatal során „a legfontosabb szempont a tanulók érdeke volt”. H. Gabriella pedig 2020 októberében miniszteri kitüntetést is kapott.

Nyitókép: Pixabay

#Belföld#nagycenk#oktatás#igazgató#iskola#maruzsa zoltán#tiltakozás#petíció#börtön#facebook#poszt

Címlapról ajánljuk