Belföld

PDSZ: a kormány nem ér célt a mobilok iskolai tiltásával

rtl.hurtl.hu

2024. július 22. 17:02

A PDSZ szerint a gyermekvédelem sokkal összetettebb téma, hogy egyszerű tiltásokkal megoldják a problémákat.

A kormány nem éri el a célját azzal a rendelettel, amellyel gyakorlatilag kitiltanák az iskolákból a mobiltelefonokat. A gyermekvédelem ennél sokkal komplexebb téma – írta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Telexnek.

A PDSZ szerint nincs szükség a rendeletre, mert a tiltott tárgyakra már van szabályozás, a mobilhasználat engedélyezését pedig rábíznák az intézményekre. Az érdekképviselet ezt azzal indokolta, hogy minden iskolának más kapacitásai vannak, van ahol 800 telefont kellene tárolni.

Mint arról korábban beszámoltunk, egy nemrég elfogadott törvénymódosítással megágyazott a kormány annak, hogy betiltsák a diákoknak az iskolai mobilozást. A törvény kimondja, hogy egységes szabályozásra van szükség az iskolákba be nem vihető és korlátozottan bevihető tárgyakra vonatkozóan. Az elfogadott törvénytervezet szövege szerint az iskolai mobiltelefon-használat jelentős mértékben eltereli a diákok figyelmét a tanulásról, emellett az internetes zaklatásra is lehetőséget teremt.

Pár napja megjelent a kormany.hu-n egy rendelettervezet, ami szerint az iskolákban korlátozni fogják a telekommunikációs eszközök – különösen a mobiltelefonok –, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és az internet elérésre alkalmas okos eszközök használatát. A mobilokat a terv szerint reggel le kellene adniuk a diákoknak a tanítás idejére.

A rendelettervezetről az RTL Híradó is beszámolt:


Nyitókép: RTL

#Belföld#oktatás#mobiltelefon#pdsz#rendelet#iskola#tiltás

Címlapról ajánljuk