Belföld

Személyesen találkozott Böröndi Gábor a lengyel nagykövettel

rtl.hurtl.hu

2023. május 12. 19:35

Az új vezérkari főnök tisztázta korábbi nyilatkozatát. 

Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke pénteken hivatalában fogadta Sebastian Kecieket, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövetét és Slawomir Mnitowski ezredest, lengyel védelmi attasét – közölte a Honvédelmi Minisztérium. 

A megbeszélés során „megerősítették a nagy múltú magyar-lengyel kapcsolatok és a szolidaritás kiemelkedő jelentőségét, továbbá aláhúzták a közös szövetségbe tartozás és ezzel összefüggő célok, illetve együttműködés fontosságát”.

A találkozás azután jött létre, hogy Böröndi Gábor a közmédiában arról beszélt, hogy „1939-ben a német-lengyel háború lokális háborúnak indult és mi lett a vége. Nem fogták meg időben, békefolyamattal azt az eszkalációt és elvezetett a második világháborúig”.

A vezérkari főnök nyilatkozatára közleményben reagált Lengyelország budapesti nagykövete. Sebastian Kęciek megdöbbenéssel fogadta Böröndi Gábor nyilatkozatát, később pedig Novák Katalin kommentálta Böröndi megszólalását, ám ezzel a nagykövet nem volt teljesen elégedett.

A minisztérium most közölte, hogy „Keciek nagykövet a nyilatkozatban felhívta a figyelmet, hogy a náci Németország és a Szovjetunió 1939-ben Lengyelország ellen irányuló, provokálatlan agressziójának áldozatául eső lengyel társadalmat érintő kijelentés nem volt helyénvaló”.

Böröndi altábornagy világossá tette, hogy nem állt szándékában megkérdőjelezni azt, hogy Lengyelország a legfőbb áldozata és elszenvedője volt a II. Világháborúnak.

„A Honvéd Vezérkar főnöke továbbra is prioritásként kezeli a NATO-n belüli együttműködés fejlesztését, valamint kifejezte a Lengyelországgal való kapcsolatok építése iránti elkötelezettségét” – tette hozzá a közlemény:

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

#Belföld#Böröndi Gábor#altábornagy#vezérkari főnök#lengyel nagykövet#novák katalin#sebastian keciek#lengyelország#ii. világháború

Címlapról ajánljuk