Belföld

A köztévében demonstrálta az új vezérkari főnök, hogy nincs tisztában a második világháború tényeivel

rtl.hurtl.hu

2023. május 9. 15:36

Na akkor hogyan is tört ki a második világháború?

Böröndi Gábor, a Honvéd Vezérkar új főnöke volt a közmédia vendége kedd reggel, ahol valótlanságot állított a második világháború kitöréséről, szúrta ki a 444. A vezérkari főnök azt mondta: „Gondoljunk bele a második világháborúba, 1939-ben a német-lengyel háború lokális háborúnak indult, és mi lett a vége? 

Nem fogták meg – ha fogalmazhatok így – időben békefolyamattal azt az eszkalációt, és elvezetett a második világháborúhoz. 

Mindezt Böröndi a magyar kormány orosz-ukrán háborúban tanúsított, sokszor hangoztatott békepártiságáról szólva fejtette ki.

A lap felidézi, hogy az igazság ennek épp az ellenkezője, ahogy az feketén-fehéren le van írva egy hetedikes történelemkönyvvben is. Itt az áll, hogy 1939. szeptember 1-jén nem lokális háború indult, hanem a kitörés pillanatában is lehetett tudni, hogy kitört a második világháború.

Az Egyesült Királyság és Franciaország ugyanis már korábban megállapodott abban, hogy Lengyelországot mindenáron megvédik, így a szövetségesek szeptember 3-án ultimátumot, majd hadüzenetet küldtek Németországnak.

Korábban azt írtuk: Böröndi Gábor első állománygyűlésén arról beszélt, hogy az ukrajnai háború miatt a jövőben kiképzés, felkészítés, gyakorlatok várhatók az országban mindenfelé. Az RTL Híradó pedig így tudósított kinevezéséről: Parlamenti meghallgatásán Böröndi Gábor leendő főparancsnok azt mondta, Magyarország háború előtti állapotban van, emiatt a kiképzési rendszeren is változtatni kell.

 

Nyitókép: M1 / YouTube

#Belföld#Böröndi Gábor#második világháború#lengyelország#orosz-ukrán háború#hadüzenet

Címlapról ajánljuk