Belföld

Novák Katalin hozzálátott a kármentéshez a Böröndi-ügyben, de a lengyel nagykövet még elégedetlen

rtl.hurtl.hu

2023. május 12. 14:39

Sebastian Kęciek budapesti lengyel nagykövet válaszából azonban nem derül ki, pontosan milyen reakciót várt volna el a köztársasági elnöktől.

Novák Katalin a Twitteren igazította helyre Böröndi Gábort, a honvédség parancsnokát történelemhamisítása után, de a lengyel nagykövet még elégedetlen, egy plusz szót várt volna a köztársasági elnöktől – derül ki a közösségi oldalon történt szóváltásaikból.

Pár napja írtunk arról, hogy a Honvéd Vezérkar új főnöke a történelmi tényekkel hadilábon álló nyilatkozatot adott az állami tévében. Azt fejtegette, hogy 1939-ben a német-lengyel háború lokális háborúnak indult, de mivel „nem fogták meg időben békefolyamattal”, világháborúhoz vezetett. Csakhogy már a hetedikes tankönyvekben is szereplő történelmi tény, hogy 1939. szeptember 1-jén lehetett tudni, hogy kitört a második világháború. Az Egyesült Királyság és Franciaország ugyanis már korábban megállapodott abban, hogy Lengyelországot mindenáron megvédik, így a szövetségesek szeptember 3-án ultimátumot, majd hadüzenetet küldtek Németországnak.

A vezérkari főnök nyilatkozatára közleményben reagált Lengyelország budapesti nagykövete. Sebastian Kęciek megdöbbenéssel fogadta Böröndi Gábor nyilatkozatát.


Novák Katalin a Twitteren kommentálta Böröndi megszólalásait. Hasonlót írt, mint amit Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a legutóbbi kormányinfón is elmondott: az államfő szerint „a történelmi vitákat és értelmezéseket jobb, ha a történészekre hagyjuk”.

Elnök asszony, egy mondat vagy akár egy szó is elég lenne

– válaszolt Kęciek a köztársasági elnök posztjára.

Azonban a nagykövet válaszából nem derült ki, pontosan mit várt volna el Novák Katalintól.

Nyitókép: Magyar Honvédség / Facebook

#Belföld#Böröndi Gábor#vezérkari főnök#történelem#hamisítás#novák katalin#twitter#budapesti#lengyel#nagykövet

Címlapról ajánljuk