Belföld

Kilenc fiatal ellen indított eljárást a rendőrség a Karmelita-tüntetés után

rtl.hurtl.hu

2023. május 11. 17:29

Eltakarták az arcukat, ezért az eljárás. 

Kilenc olyan fiatal képviseletét vállalta a Társaság a Szabadságjogokért, akiket a múlt héten a Miniszterelnökség előtt előállítottak vagy igazoltatottak az arcuk eltakarása miatt

– közölte a szervezet.

Múlt héten a rendőrség másodjára is könnygázt vetett be a tüntető diákok ellen, többeket pedig elő is állítottak. A TASZ azt írja, a tüntetésen végig jelen voltak jogi megfigyelőik, folyamatosan elérhető volt forródrótjuk, hogy azonnali jogi segítséget tudjanak nyújtani a tiltakozóknak, és ügyvédjük is készenlétben állt. 

Miután több fiatalt is bevittek a rendőrségre, ügyvédünk bement hozzájuk, és egész éjjel ott volt velük, hogy tanácsokkal lássa el őket. Volt köztük olyan kiskorú, aki a szüleivel sem beszélhetett. Kilenc fiatal ellen az arcuk eltakarása miatt indítottak büntetőeljárást. Az ő képviseletüket elvállaltuk, mert indokolatlannak tartjuk, hogy a maszk viselése büntetőeljárást vonjon maga után. A legtöbben a könnygáz ellen védekeztek azzal, hogy eltakarták az orrukat és a szájukat, de van köztük olyan is, aki posztcovidos tünetek miatt hord egészségügyi maszkot.

A TASZ emlékeztet, hogy május 19-ére ismét tüntetést hirdettek meg a diákok. A tiltakozáson ezúttal is jelen lesznek a szervezet megfigyelői, és élni fog a forródrótjuk – tették hozzá.

Nyitókép: RTL

#Belföld#tasz#társaság a szabadságjogokért#képviselet#eljárás#rendőrség#tüntetés#Karmelita#oktatás

Címlapról ajánljuk