Belföld

Leszavazták a Fidesz-KDNP képviselői, nem vizsgálhatják Varga Judit politikai felelősségét a Völner-Schadl-ügyben

rtl.hurtl.hu

2023. március 6. 11:25

Parlamenti vizsgálóbizottságának felállítását kezdeményezték ellenzéki képviselők. Szerették volna megtudni egyebek mellett, hogy ki lehet Tóni, Barbara és Ádám.

Ismét leszavazták a Fidesz–KDNP képviselői a Schadl–Völner-ügy parlamenti vizsgálóbizottságának felállítását az igazságügyi bizottság hétfő délelőtti ülésén. Ez azt jelenti, hogy nem kerül az Országgyűlés elé az ellenzék határozati javaslata, írta meg a Telex

A bizottság az ellenzéki javaslat szerint a Schadl–Völner-ügy kormányzati érintettségét, illetve Varga Judit igazságügyi miniszter lehetséges felelősségét is vizsgálta volna. Olyan kérdésekre keresték volna a választ, mint például

  • kikre gondolt Völner Pál, amikor azt mondta az egyik felvételen, hogy a vallomásától „meginoghat” pár ember széke;
  • ki lehet Tóni, Barbara és Ádám, akik többször is előkerülnek a nyomozati anyagban; és
  • milyen személyi összefonódások jelentkeztek a korrupcióval érintett ügyekben.

Megvizsgálták volna, hogy az elmúlt négy-öt év kilakoltatással kapcsolatos döntéseit milyen módon segítette a kormányzat, illetve az Országgyűlés; és azért indultak-e újra a kilakoltatások a járvány után, mert a végrehajtók fideszes politikusokat, kormánytagokat fizettek le.

A benyújtók azt írják, nem céljuk a büntetőjogi felelősség megállapítása, hiszen az ügyben már vádat emelt az ügyészség, csak még szélesebb perspektívából szeretnének rálátni „a cinikusan nemzeti együttműködésnek nevezett rezsim működésére”. 

Az ellenzék tavaly már kezdeményezte egy eseti bizottság felállítását a Schadl–Völner-ügyben, de a kormánypárti képviselők akkor is leszavazták a javaslatot az igazságügyi és a törvényalkotási bizottságban.

A február közepén kezdődött tárgyaláson nem vallotta magát bűnösnek Schadl György, ahogy előtte a szintén vádlottak padján ülő társa, Völner Pál volt államtitkár sem, erről többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:


Schadl Györgyöt és Völner Pált is azzal vádolják, hogy maffiaszerű rendszert építettek ki a végrehajtók kinevezésében, a saját embereiket ültették be a jobb körzetekbe, majd cserébe visszaszedték tőlük a bevételük egy részét sikerdíj gyanánt. A vádirat szerint Schadl közel egymilliárd forintra tett szert így, Völner Pál pedig összesen legalább 83 millió forintot kapott kézhez korrupciós szolgáltatásaiért.

Nyitókép: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Belföld#varga judit#schadl györgy#völner pál#fidesz

Címlapról ajánljuk