Belföld

Magyar Péter bemutatja anyagi helyzetét

rtl.hurtl.hu

2024. április 5. 8:13

Varga Judit volt férje, Magyar Péter nyilvánosságra hozza a vagyonnyilatkozatát.

Varga Judit a Hajdú Péternek adott interjújában azt mondta, hogy nemcsak érzelmi, hanem anyagi terhet is rótt rá az, hogy elvált Magyar Pétertől. A 24.hu a volt igazságügyi miniszter vagyonnyilatkozatait nézte át, hogy kiderüljön, mire utalhatott.

Varga miniszteri kinevezésekor leadott vagyonnyilatkozatából kiderült, hogy három balatonhenyei ingatlant együtt birtokoltak Magyar Péterrel, egy 2144 négyzetméteres telken található 195 négyzetméteres családi házat, egy 7926 négyzetméteres, és egy 8018 négyzetméteres telket. A lap cikke szerint a házat csok igénybevételével újították fel.

A 2019-es vagyonnyilatkozatából kiderül, hogy 2018-ban vásárolt Magyarral közösen egy Volvo XC60 Momentum típusú autót, valamint kapott olyan ajándékokat is, amik a mindenkori képviselői alapdíj hathavi összegét (2019-ben közel 6 millió forintot) meghaladták, ezek voltak azok:

  • egy mesterhegedű,
  • egy Szász Endre-rézkarc,
  • egy 12 személyes Zsolnay étkészletet,
  • és egy Yamaha pianínót, igaz, ezt 2017-ben vásárolták.

Varga Juditnak készpénze is volt, ezeket a tételeket is azért kellett bevallani, mert a mindenkori képviselői alapdíj hathavi összegét meghaladták. Volt másfél millió forintja, 7000 eurója, és 5000 euró pénzintézeti számlakövetelése.

Ugyanakkor egyetemleges adóstárs volt a Magyar Péter nevére felvett hitelből még fennálló, 9,4 millió forintos tartozásban. Vargához és Magyarhoz befolyt még bruttó 4 millió forint rövid távú lakáskiadásból, ami egy Magyar tulajdonában álló lakást érintett – olvasható a 24.hu cikkében.

Varga Judit és férje 2020-ban Budapesten ingatlanokat vásároltak, amelyeket egy társasházban később egyesítettek volna. Az ingatlanok vételárát nagy részben hitelből finanszírozták, az önerő viszonylag alacsony volt, amire férjének, Magyar Péternek egy másik ingatlana jelentett fedezetet.

A hitel egy részét előtörlesztették, és egy másik ingatlant eladtak, így maradtak még tartozások. Későbbi vagyonnyilatkozataikban kisebb változások történtek, például eltűntek bizonyos értéktárgyak és hitelintézeti számlakövetelések.

Varga Judit tavalyi vagyonnyilatkozatában számos változás történt az ingatlanok és ingóságok terén. A dokumentumban már csak egyedül ő a tulajdonosa a balatonhenyei háznak és a hozzá tartozó teleknek, míg egy másik telek és a budai ingatlanok már nem szerepelnek benne. Az autók közül eltűnt a Volvo, és az egyéb ingóságok között csak a mesterhegedű maradt meg, a Yamaha pianínó nem. A politikus havi díjazást kapott tudományos-kutatási és oktatói tevékenységéért, de megtakarításokról nem számolt be. Van jelzáloghitele a balatonhenyei házra, és családjától 5 millió forint kölcsönt kapott, amelyet 2033-ig kell visszafizetnie.

Magyar Péternek korábban nem kellett nyilvános vagyonnyilatkozatokat tennie, de az igazságügyi miniszter házastársaként készítenie kellett ilyen dokumentumokat, amelyek nyilvánosságra hozásáról ő dönthet. Magyar úgy nyilatkozott, hogy az európai parlamenti választási kampány kezdetéig nyilvánosságra fogja hozni a vagyonnyilatkozatát. A vagyonmegosztásról szóló kérdésre azt válaszolta, hogy közös megegyezéssel történt, de voltak azóta olyan pontok, amiket a volt felesége nem tartott be. A 24.hu Varga Juditnak is küldött kérdéseket a vagyonmegosztással kapcsolatban, de erre választ nem kaptak.

Nyitókép: Varga Judit és Magyar Péter leadják szavazatukat a budapesti Hegyvidéki Mesevár Óvodában kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson, 2022. április 3-án – Fotó: Vasvári Tamás / MTI

#Belföld#varga judit#vagyonnyilatkozat#válás#magyar péter

Címlapról ajánljuk