Belföld

Pintér Sándor nem érti, hogy a Kamara azért harcol, hogy a betegek ne haljanak meg a kormány lépései miatt – mondja Kunetz Zsombor

rtl.hurtl.hu

2023. február 27. 14:38

Az elemző szerint a törvényjavaslat egyértelmű politikai bosszú a kormány részéről.

Pintér Sándor fordítva ül a lovon, nem érti, hogy a Kamara pont a betegbiztonságért harcol, hogy a betegek ne haljanak meg a kormány és az állam következetes, az egészségügyet negligáló és azt szétverő lépései által 

– mondta a hvg.hu-nak Kunetz Zsombor egészségügyi elemző a kormány által benyújtott törvényjavaslatra reagálva.

A lap emlékeztet, hogy a törvényjavaslatnak melyek a fő elemei: 

  • megszűnik a kötelező kamarai tagság
  • csak az marad kamarai tag, aki erről kifejezetten nyilatkozik
  • aki nem marad, arányosan visszakapja a tagdíját
  • a nem kamarai tagok is praktizálhatnak
  • az etikai vizsgálatot elveszik a Magyar Orvosi Kamarától (a továbbiakban MOK), és átteszik az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz.

Kunetz szerint a kamara szimplán nem akar belemenni a tizedmegoldásokba, a problémák elmaszatolásába. Úgy gondolja, a törvényjavaslat egyértelmű politikai bosszú a kormány részéről, „ez csak arról szól, hogy megmutassák, ki az erős a grundon. De mindezt bután teszik és visszafele sülhet el”, ugyanis minél többet ütik a kamarát, annál erősebbé válhat.

A kötelező kamarai tagság megszüntetését nem tartja gondnak (2006 és 2011 között sem volt az), és úgy gondolja, ebből még jól is kijöhet a MOK. „A kamarán áll a világ szeme, ha a társaság nagy részét bent tudja tartani önkéntes alapon is, az hatalmas legitimitást ad bármely kormánnyal szemben, és képes sokkal keményebben érvényesíteni az orvosi kar érdekeit.”

Közben a kamara elnöke levelet írt Gulyás Gergelynek, hogy részletesen cáfolja az általa a szombati kormányinfón megfogalmazott vádakat. Gulyás Gergely szerint azért élt a kamara etikai panasszal egy orvossal szemben, mert az az új ügyeleti rendszerről tájékoztatta a kollégáit. 

Álmos Péter szerint ez egyáltalán nem igaz, 

egy olyan kollegiális vezetővel szemben tettek bejelentést, aki közel száz orvos előtt a kollégáit súlyos értékítélettel minősítette és fenyegette.

Álmos Péter szerint a kamarai tagság által választott 400 képviselő véleménye tükrözi az ország orvosainak véleményét, e szerint pedig a magyar egészségügy helyzete több helyen és területen is kritikus. „Az orvosok tisztességes fizetésemelést kaptak, de az ápolók jó része már az ABC-ben dolgozik, és tudjuk, hogy menthető emberek halnak meg, mert olyan hosszú a várólista egy-egy kivizsgálásra, vagy mert nincs ágy, ahova felvegyük őket kezelni” – írta.

Az alelnök arra is kitért, hogy vizsgálják a lehetőségeit, miután Takács Péter azon morfondírozott, hogy az orvosok köztestületének kötelező tagságát érdemes-e megszüntetni. 

Ez természetesen a mindenkori kormány lehetősége és felelőssége. Ilyen tett nem volna példa nélküli. Az orvosok köztestületét üldözték korábban a kommunisták, legutóbb pedig a Gyurcsány-kormány. A beteg üdve a legfőbb törvény

zárta a levelet

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Vasvári Tamás/MTI

#Belföld#mok#magyar orvosi kamara#kunetz zsombor#pintér sándor#belügyminisztérium#egészségügy

Címlapról ajánljuk