Belföld

Kínai sajtó: A magyar kormány 320 milliárd forint támogatást ad a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyárnak

rtl.hurtl.hu

2023. február 7. 18:21

Két kínai sajtótermék számolt be erről.

320 milliárd forintos támogatást ad a magyar kormány a kínai CATL Debrecenbe tervezett akkumulátorgyárának, írta a Facebookon Tompos Márton, a Momentum szóvivője két kínai cikkre hivatkozva.

A kínai orgánumok arról írnak, hogy a magyar kormány 800 millió euró összegű támogatást ad a cégnek. Szijjártó Péter arról beszélt: „a CATL-lel két és fél évvel ezelőtt kezdtük meg a konkrét tárgyalásokat, amikor a vállalat még egy másik helyszínben gondolkodott, így mondhatni, hogy bravúros mentéssel sikerült befurakodnunk a képbe, és világossá tenni a kínai fél számára a hazánk és Debrecen városa által kínált előnyöket”.

Tompos szerint ez „36 millió forintot jelent munkahelyenként, úgy, hogy valószínűleg a többség kínai, kazah, vietnámi és egyéb, harmadik országbeli lesz, ahogy azt láthatjuk szerte az országban”. Hozzáteszi: „ez több pénz, mint Debrecen egy éves költségvetése. Ez annyi pénz, amiből az oktatást a kormány saját bevallása szerint is rendbe lehetne tenni”.

A debreceni akkumulátorgyárról az RTL Híradó többször is beszámolt. Legutóbb arról adtunk hírt: két nap után eltűnt a kormányhivatal oldaláról a tanulmány, ami a debreceni akkumulátorgyár hatalmas vízigényéről írt.


Nyitókép (archív): MTI/Vajda János

#Belföld#debrecen#akkumulátor#gyár#közpénz#catl

Címlapról ajánljuk