Belföld

A Fidesz is állítja: az MNB részéről felmerült Matolcsy mandátumának meghosszabbítása

rtl.hurtl.hu

2022. december 6. 16:02

Az MNB „határozottan cáfolta” a Világgazdaság értesülését, de ugyanazt állítja a Fidesz-frakció sajtóosztálya is.

Egymásnak esett a kormányközeli Világgazdaság és Matolcsy György. Miután az MNB elnöke szokatlanul éles kritikát fogalmazott meg a kormány gazdaságpolitikájával szemben az Országgyűlés Gazdasági bizottságának hétfői ülésén, a Világgazdaságban megjelent egy cikk, ami szerint Matolcsy sértődöttségből mondta, amit mondott. A lap szerint ugyanis Matolcsy az élete végéig jegybankelnök akart volna lenni, de ezt a kormánypártok nem támogatták, ezért fogalmazott meg erőteljes kritikát a kormány gazdaságpolitikájával kapcsolatban. 

Erre reagálva közleményt adott ki az MNB, amelyben „határozottan cáfolják” azt a „sajtópletykát”, amely szerint az MNB az elnöki mandátum hosszára vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezte volna, és azonnali helyreigazítást követelnek. 

Ehhez képest a Fidesz-frakció sajtóosztály az RTL híradó kérdésére szintén azt állítja, hogy volt ilyen kezdeményezés a jegybank részéről. Azt írták: 

Az tény, hogy a jegybanktörvény módosítását előkészítő egyeztetéseken felmerült az MNB részéről a szervezeti átalakítás kapcsán a jegybankelnök mandátumának meghosszabbítása több verzióban. De a frakció ezeket végül elvetette, mert a megbízatás időtartamát meghatározó alaptörvényi korlátot nem kívánta átlépni.

A Fidesz által hivatkozott alaptörvényi korlát szerint az MNB elnökét hat évre nevezik ki. Egy személy legfeljebb kétszer lehet a jegybank elnöke. Matolocsy második hatéves mandátumát 2019 márciusában kezdte meg, megbízatása így 2025-ben jár le.

Nyitókép: Orbán Viktor sajtótájékoztatót tart Matolcsy Györggyel az MNB logisztika központjában 2021. július 6-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#matolcsy györgy#kocsis máté#fidesz#mnb#jegybank#jegybankelnök

Címlapról ajánljuk