Belföld

Cáfol az MNB, azt mondják, nem igaz, hogy Matolcsy élete végéig jegybankelnök akart volna lenni

rtl.hurtl.hu

2022. december 6. 14:13

Azt hangsúlyozzák, hogy a „Magyar Nemzeti Bank az elmúlt években számos alkalommal fogalmazott már meg a mindenkori gazdaságpolitika számára javaslatokat, illetve szükség szerint kritikákat”.

Cáfolja az MNB azt a „sajtópletykát”, amely szerint az MNB az elnöki mandátum hosszára vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezte volna. Erről nemrég közlemény jelent meg a honlapjukon

Matolcsy György hétfőn szokatlanul éles kritikát fogalmazott meg a kormány gazdaságpolitikájával szemben, és kijelentette, hogy válságközeli állapotban van a magyar gazdaság.

A Világgazdaság című lap másnap arról írt, a támadás mögött személyes sérelem áll. A kormányközeli lap szerint Matolcsy élete végéig jegybankelnök akart volna lenni, de ezt a kormánypártok nem támogatták, és ezért fogalmazott meg erőteljes kritikát a kormány gazdaságpolitikájával kapcsolatban.

Az MNB erre reagálva kedden közölte, hogy elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. 

„Fenti feladatával összhangban az ország egyik legmagasabb színvonalú szakmai tevékenységével és legjobb elméleti közgazdászaival végzett elemző munkával a Magyar Nemzeti Bank az elmúlt években számos alkalommal fogalmazott már meg a mindenkori gazdaságpolitika számára javaslatokat, illetve szükség szerint kritikákat. Matolcsy György jegybankelnök minapi beszámolója is e szakmai munkán alapul” – írták, és hozzátették, hogy határozottan cáfolják a VG.hu oldalon megjelent információkat az elnöki mandátumra vonatkozóan. 

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

#Belföld#mnb#magyar nemzeti bank#matolcsy györgy#jegybankelnök#közlemény

Címlapról ajánljuk