Belföld

Kormányközeli lap: Matolcsy „megsértődhetett”, amiért nem lehet élete végéig jegybankelnök, ezért bírálta a kormányt

rtl.hurtl.hu

2022. december 6. 11:59

A Világgazdaság információi szerint a kormánypárti frakció nem támogatta a jegybankelnök tervét, és ezt személyes sértésnek vette.

Nagy meglepetést okozott hétfőn Matolcsy György. A Magyar Nemzeti Bank elnöke az Országgyűlés Gazdasági bizottságának ülésén ugyanis szokatlanul éles kritikát fogalmazott meg a kormány gazdaságpolitikájával szemben, és kijelentette:

Válságközeli állapotban van a magyar gazdaság.

A Világgazdaság című lap másnap arról írt, a támadás mögött személyes sérelem áll. A kormányközeli lap szerint Matolcsy az élete végéig jegybankelnök akart volna lenni, de ezt a kormánypártok nem támogatták, és ezért fogalmazott meg erőteljes kritikát a kormány gazdaságpolitikájával kapcsolatban. 

A lap cikke szerint a kormánypárti frakciót nemrég felkereste az MNB felsővezetése, és azt kérték, a kormánypártok támogassák, hogy a jegybankelnök megbízatása élethosszig tartson. A frakció azonban ezt nem támogatta, ahogy azt sem, hogy az MNB elnöke három cikluson keresztül tölthesse be a tisztséget.

A jelenlegi jogszabály szerint a jegybank elnökét hat évre nevezik ki, és egy ember legfeljebb kétszer lehet elnök. Matolcsy 2019-ben kezdte meg második elnöki ciklusát, így csak 2025-ig lehet a szervezet vezetője – emlékeztetett a Világgazdaság, amely szerint Matolcsy annak ellenére „sértődhetett meg” és „borulhatott ki”, hogy jegybankról szóló jogszabály módosítása így is milliós fizetésemelést jelentene neki. A jogszabályról szerdán szavazhat az országgyűlés.

Frissítés 15.06-kor: az MNB közleményben cáfolta a mandátumra vonatkozó „sajtópletykát”.

Nyitókép: RTL 

#Belföld#matolcsy györgy#mnb#kormány

Címlapról ajánljuk