Belföld

Üzent a Mikulás: A család az család

rtl.hurtl.hu

2022. december 6. 11:38

A Szivárványcsaládokért Alapítvány kereste fel „a családok jó ismerőét”, majd közölték, egymillió forinttal segítik azokat a gyerekeket, akik a Menedékház Alapítvány átmeneti otthonában töltik az ünnepeket.

„A Mikulás évente családok millióit látogatja meg minden december 6-án. Így, ha valaki, hát ő igazán ismeri a családokat és látja, hogy azok milyen sokfélék” – írta közleményében a Szivárványcsaládokért Alapítvány. A szervezet a Mikulásgyárban kereste fel a legendás fehérszakállút, hogy megkérdezzék tőle, miben hasonlítanak, illetve miben különböznek a családok.

A Mikulás azt mesélte:

Minden család más és más. Mégis abban, ami igazán lényeges, egyformák. Mindenhol a szeretet a legfontosabb, így szerintem nem is kérdés: a család az család


Az ünnepek azonban nem mindenhol telnek boldogan, még akkor sem, ha a szeretet megvan. A Szivárványcsaládokért Alapítvány nekik szeretne segíteni.

Ezért a Micsoda család! című mesekönyvünk bevételéből 1 millió forintot utalunk a Menedékház Alapítványnak, hogy a családok átmeneti otthonában élő gyerekeknek könnyebbé tegyük az ünnepet

– írták.

A Micsoda család! Című mesekönyv miatt tavaly 250 ezer forintos bírságra ítélték a könyv forgalmazóját, mert a Pest Megyei Kormányhivatal szerint jelezni kellett volna, hogy a kiadvány a „normálistól eltérő” családokat mutat be, vagyis azonos nemű párok is szerepelnek benne. Először az rtl.hu számolt be róla, hogy Líra Kiskereskedelmi Kft. bírósághoz fordult, amely megállapította: jogszerűtlen volt a büntetés. A kormányhivatal a döntés ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, de a Kúria ezt elutasította.

Ajánló: A bíróság szerint jogtalanul büntették meg a szivárványcsaládokat bemutató könyv forgalmazóját

Az RTL Házon kívül című műsora pedig nemrég bemutatta a Menedékház Alapítványt is. Az otthonban 48 gyerek lakik a csecsemőtől a kisiskolásig. A fenntartó Menedékház Alapítvány közel 4000 négyzetmétert bérel abban a volt laktanyában, ahol egykor az Angyalbőrben című sorozatot forgatták. „Hajléktalan embereknek és hajlék nélküli családoknak segítünk” – magyarázta Nagy Zoltán, a Menedékház Alapítvány szakmai igazgatója. „A hajléktalan emberek számára 143 férőhelyet tartunk fenn. Illetve családok számára összesen 80 férőhellyel működünk” – sorolta.

Az alapítvány azonban a csőd szélére került, miután a kormány részlegesen eltörölte a rezsicsökkentést.

Az eddig közel 1,5 millió forintos áramdíj 3 millió forintra emelkedik januártól. A 3,5 milliós gázszámla pedig közel 28 millióra

– mesélte Nagy Zoltán a Házon kívülnek.


A mesekönyvből felajánlott támogatást azonban nem erre költik majd.

A Szivárványcsaládokért Alapítványtól kapott támogatásból gyermekpszichológust fogunk foglalkoztatni, hogy a családok átmeneti otthonában élő gyerekeknek szakember segítsen az átélt nehézségek feldolgozásában. A többségük súlyos traumákon ment keresztül: átélték azt, hogy családjukkal együtt kilakoltatták őket, vagy élhetetlen körülmények között laktak hosszabb ideig

– mondta Nagy Zoltán.

A Micsoda család! mesekönyvről

Micsoda család! az első olyan magyar nyelvű mesekönyv Magyarországon, ami szivárványcsaládok életét mutatja be. A két rövid történetet tartalmazó kötetet 3–5 éves korosztálynak írta Lawrence Schimmel. A meséket Szabó T. Anna József-Attila-díjas költő fordította. A könyv egyik forgalmazóját a Pest Megyei kormányhivatal 250 ezer forintos büntetéssel sújtotta, amit végül a Kúria megsemmisített.

Nyitókép: Szivárványcsaládokért Alapítvány / Youtube

 

#Belföld#a család az család#Szivárványcsaládokért Alapítvány#menedékház alapítvány#mikulás#támogatás

Címlapról ajánljuk