Belföld

A bíróság szerint jogtalanul büntették meg a szivárványcsaládokat bemutató könyv forgalmazóját

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2022. március 17. 6:40

250 ezer forintos bírságot kellett fizetnie tavaly az azonos nemű párokat megjelenítő Micsoda család! című könyv forgalmazójának, mert a Pest Megyei Kormányhivatal szerint jelezni kellett volna, hogy a kiadvány a „normálistól eltérő” családokat mutat be. A Líra Kiskereskedelmi Kft. bírósághoz fordult, amely megállapította: jogszerűtlen volt a büntetés. A kormányhivatal a döntés ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, de a Kúria ezt elutasította.

„Van olyan könyvesbolt Magyarországon, ahol csak a pult alól lehet meleg karaktereket is megjelenítő kiadványokat vásárolni, az eladók ugyanis tartanak a büntetéstől és nem merik kitenni a polcra” – mondta az rtl.hu-nak Dombos Tamás, a Háttér Társaság jogi ügyvivője.

Fotó: Szivárványcsaládokért Alapítvány


A boltosok félelme nem alaptalan, tavaly júliusban ugyanis a Pest Megyei Kormányhivatal 250 ezer forintra büntette a Líra Kiskereskedelmi Kft.-t, mert – a hivatal álláspontja szerint – tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a szivárványcsaládokról szóló Micsoda család! című könyv forgalmazása során. Tarnai Richárd, a hivatal vezetője akkor azzal indokolta a döntést, hogy a mesekönyv – ahogy ő fogalmazott – a „normálistól eltérő” családokat jelenít meg, márpedig ezt szerinte jelezni kellett volna a vásárlóknak is.

A Líra Kiskereskedelmi Kft. bírósághoz fordult, 

a Budapest Környéki Törvényszék pedig november 25-én kimondta, hogy jogtalan volt a bírság kiszabása, és megsemmisítette az erről szóló határozatot. A kormányhivatal ugyan felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, de ezt a Kúria idén februárban elutasította, így a döntés jogerős.

A bíróság szerint a könyv értékesítése során nem volt szükség arra, hogy a forgalmazó többletinformációt adjon a könyv tartalmáról, mint ahogy arra sem, hogy a könyvesbolton belüli elhelyezéssel jelezze: a mesekönyv két szivárványcsalád történetét dolgozza fel, ezáltal a „hagyományostól eltérő” tartalommal bír. (Az idézőjelet a bíróság is alkalmazta a lapunknak küldött tájékoztatásban.) A Kúria szerint nem volt szükség arra, hogy állást foglaljanak a kérdésben, a lapunknak küldött válaszuk szerint ugyanis a jelenlegi szabályozás nem visszaható hatályú, és a kérdéses ügy idején még nem volt érvényben.

„Erre az ítéletre számítottunk, hiszen semmilyen fogyasztóvédelmi jogszabályt nem sértettünk meg a Micsoda család! című könyv árusításával. 

Más kérdés, hogy csak egy hozzánk hasonló tőkeerős cég tudja megtenni, hogy kifizeti a büntetést, és utána pert indít a hatósági döntés ellen. Egy kis könyvesboltnak ehhez nem lett volna elég erőforrása 

– közölte az rtl.hu-val Nyáry Krisztián, a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója.

Tájékoztatása szerint a Líra Csoport elsősorban a határozat precedens jellege miatt döntött a per mellett. „Mi nem a kiadói, csak terjesztői vagyunk a könyvnek. A szabályok szerint egy könyv tartalma, jogtisztaságának biztosítása minden esetben a kiadó feladata, a könyvesboltok a tartalmat nem tudják ellenőrizni” – fogalmazott.

Fotó: Szivárványcsaládokért Alapítvány


A Micsoda család! című könyv kiadója a Szivárványcsaládokért Alapítvány, a borítón pedig a szervezet egyértelművé tette a könyv tartalmát is. (A könyv két család történetét mutatja be. Az egyik mesében szereplő kisfiúnak két anyukája, a másikban szereplő kislánynak pedig két apukája van.) A bolthálózat közlése szerint az olvasóktól pozitív visszajelzéseket kaptak a könyvvel kapcsolatban, amely ráadásul a szokásosnál nagyobb példányszámban fogyott.

„Nagyon örülünk annak, hogy két bíróság is kimondta: Magyarországon nincs helye büntetésnek azért, ha egy mesekönyvben olyan kisgyerekes családok szerepelnek, amelyekből több ezer él hazánkban” – közölte a Szivárványcsaládokért Alapítvány az rtl.hu megkeresésére. Hozzátették: a Micsoda család! című könyv megjelenése előtt a magyar szivárványcsaládok nem találhattak olyan mesét a boltokban, amely kifejezetten nekik szól. 

„Pedig szerintünk minden kisgyerek megérdemli, hogy egy mesében saját magára és a szüleire ismerhessen. 

Nem értettük, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal miért akar rekordösszegű bírságot kiszabni ezért, vagy miért ment el egészen a Kúriáig annak érdekében, hogy büntethessen 

– fogalmaztak.

Még ha ez az ügy a kiadó és a forgalmazó számára sikerrel is zárult, a probléma továbbra is jelen van. „A Lírára kiszabott büntetés óta fogadták el a homoszexualitást a pedofilokkal összemosó törvényt, tehát az azóta eltelt időben új szabályok léptek érvénybe” – mutatott rá Dombos Tamás. Hozzátette: 

sajnos az a tapasztalat, hogy emiatt sok helyen csak nehezen, pult alól lehet hozzáférni ezekhez a könyvekhez.

A tavaly elfogadott módosítások értelmében tilos tizennyolc éven aluliak számára pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja. Az új szabályok azt is tiltják, hogy megjelenítsék, népszerűsítsék „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást”, azonban az több hónap alatt sem derült ki, pontosan mit is jelent a népszerűsítés. (A törvény hatásairól ebben a cikkünkben írtunk.)

A kormányrendelet szerint azóta tilos ilyen kiadványokat

  • kirakatban elhelyezni és közszemlére tenni,
  • valamint úgy árusítani, hogy 200 méter távolságon belül iskola vagy vallásgyakorlásra használt hely működik.
  • Árulni pedig csak a többi terméktől elkülönítve, zárt csomagolásban lehetséges.

„Az új törvény alapján tudomásunk szerint nem indult eljárás egyetlen könyvkereskedő ellen sem” – közölte Nyáry Krisztián. Szerinte az a szakmai konszenzus, hogy a jogszabály könyvkereskedőkre vonatkozó részei nem tarthatók be, mert senki sem definiálta, mit jelent a „homoszexualitás megjelenítése” vagy „az öncélú szexualitás ábrázolása”.  

A kettő együtt a magyar- és világirodalom nagyobb hányadára vonatkoztatható lenne 

– jegyezte meg.

Ennek megfelelően a Líra Csoporthoz tartozó boltokban – ahogy a legtöbb üzletben – ugyanúgy árusítják a könyveket, mint korábban. A Líra esetében annyi a különbség, hogy minden bolt ajtajára kiragasztották, hogy a „hagyományostól eltérő” könyveket is árusítanak. 

Más kérdés, hogy a hatóság nem mondta meg, mi számít „hagyományos tartalmú” könyvnek. Értelmezésünk szerint a telefonkönyvet és az adójogszabályok gyűjteményét nem számítva minden könyv tartalma eltér a hagyományostól 

– fogalmazott Nyáry Krisztián.

Az rtl.hu megkérdezte a Pest Megyei Kormányhivatal álláspontját is, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Nyitókép: Szivárványcsaládokért Alapítvány

 

#Belföld#micsoda család!#homofób#propaganda törvény#fidesz-kdnp#bíróság#ítélet#kúria

Címlapról ajánljuk