Választás 2022

Még több képviselője lesz a Fidesznek

Gyömöre MátéGyömöre Máté

2022. április 7. 5:48

A határon túli magyarok szavazatának köszönhetően szereztek újabb mandátumot. 

Frissült a Nemzeti Választási Iroda honlapján az országos listás képviselői helyek eloszlása. E szerint a Fidesz-KDNP eggyel több mandátumot szerzett innen, 48-at, míg az Egységben Magyarországért eggyel kevesebbet, vagyis 37-et.

A változást az okozta, hogy folyamatosan számolják a levélszavazatokat, ezekből a kormánypártok több mint 150 ezer új voksot gyűjtöttek már be eddig, és várhatóan még közel ugyanennyit kapnak majd, így 

a Fidesz-KDNP-re leadott szavazatok száma átlépheti a 3 milliót, amire még sohasem volt példa országgyűlési választáson. 

A határon túli magyaroknál egyébként több mint 93 százalékos a kormánypártok támogatottsága.

Szombatig ugyanakkor még reménykedhet az ellenzék is további mandátumokban. Minden választókerületben meghagynak ugyanis egy-egy szavazókört, ahová azok a szavazatok érkeznek be, amelyeket az átjelentkezők, valamint a külképviseleten szavazók adtak le. Ők ugyanis a szavazóhelyüknek megfelelő egyéni jelöltekre szavazhatnak, tehát el kell szállítani a szavazólapjaikat a megfelelő választókerületbe. Ezek azoknak a magyaroknak a szavazatai, akik külföldön dolgoznak, tehát nem a kettős állampolgároké. Körükben, felmérések szerint az ellenzék tarolhat. Így 

fordíthat például a jelenlegi második helyezett az ország legnagyobb csatáját hozó választókerületében, a XVI. kerületben, ahol a fideszes Szatmáry Kristóf mindössze 38 szavazattal kapott többet, mint a szocialista frakciót választó Vajda Zoltán. 

A szoros körzetekről, és arról, hogy hol van még esélye az ellenzéknek itt olvashat bővebben.

Nyitókép: Kummer János / Getty Images

#Választás 2022#fidesz-kdnp#határon túli magyarok#országos lista#mandátum#egységben magyarországért#ellenzék

Címlapról ajánljuk